Open dag editie Loon op Zand in Regionaal Archief Tilburg

Foto: Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Archief Tilburg zet de deuren wijd open tijdens deze dag met speciale aandacht voor de archieven van de dorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Aanleiding is uiteraard het 750-jarig bestaan van de heerlijkheid Loon op Zand.

Tijdens de open dag op zaterdag 16 november vertellen bijzondere en soms onbekende archiefstukken het verhaal van Loon op Zand door de eeuwen heen. Een kleine expositie van originele archiefdocumenten belicht historische feiten uit de geschiedenis van de gemeente. Wist je dat het alleroudste archiefstuk uit de collectie uit Loon op Zand komt? Daarop staat de oudste vermelding van de naam Loon op Zand die ooit in documenten is gevonden. Het staat op een stuk perkament uit 1269 met drie grote waszegels en tijdens de Open Dag kun je het origineel bewonderen.

Archiefonderzoek en een lezing

Maar er is meer te doen deze dag. We willen je graag laten zien hoe leuk archiefonderzoek kan zijn. Er worden diverse workshops gegeven voor een kennismaking met de digitale mogelijkheden die onder andere onze website biedt om van huis uit aan de slag te gaan met onderzoek. Ook geven we uitleg over programma’s die je daarbij helpen, zoals het stamboomprogramma Aldfaer en de website Wat Staat Daer? voor het leren lezen van oud schrift. Erik Jan Broers
(Tilburg Law School, Tilburg University) houdt deze dag een lezing over rechtspraak in de voorbije eeuwen. Loon op Zand, op de grens van Holland en Brabant, was door de hertog toegestaan om recht te spreken. Hoe de rechtspraak in zijn werk ging kan Broers, ondanks de soms zware of zwarte onderwerpen, met humor vertellen. Hij geeft een bijzondere kijk op de geschiedenis van de streek. Heemkundekring Loon op ’t Sand en De Ketsheuvel presenteren zich ook tijdens deze open dag. Als specialisten in lokale geschiedenis mogen ze zeker niet ontbreken.

Van huis uit onderzoek doen

Regionaal Archief Tilburg beheert vele archieven uit Loon op Zand. Vanzelfsprekend de historische archieven van de Heerlijkheid en later de gemeente. Maar ook de burgerlijke stand-registers, zover openbaar, en de doop- trouw en begraafregisters van de kerken van vóór 1811. Om de onderzoeker tegemoet te komen, is er hard gewerkt om de meest gebruikte archieven digitaal beschikbaar te stellen. Zo kan er van huis uit ook onderzoek gedaan worden. Veel namen
uit de registers zijn opgenomen in de genealogische database. Dit alles is te raadplegen via de website www.regionaalarchieftilburg.nl. Bovendien bevinden archieven van verschillende verenigingen en fabrieken zich in onze depots. We helpen je graag de weg te vinden.

We nodigen je van harte uit om op zaterdag 16 november kennis te komen maken met de archiefschatten van Loon op Zand. We beginnen deze dag in dit jubileumjaar feestelijk, dus we trappen af met iets lekkers. Je bent van harte welkom!

Zaterdag 16 november 2019 van 10.00 tot 16.00 uur – vrij entree 

Regiobaal Archief Tilburg
Kazernehof 75
5017 EV Tilburg

Tekst: Regionaal Archief Tilburg


Twee keer per jaar brengt Balkenende Media het magazine (Buiten)Gewoon Loon op Zand uit. Een magazine vol met verhalen van én over ondernemers en inspirerende mensen uit de gemeente Loon op Zand. We brengen geregeld één van deze geplaatste artikelen nog eens extra onder uw aandacht. Vandaag het artikel van Regionaal Archief Tilburg.

In het 2e kwartaal van 2020 volgt de volgende uitgave van Gewoon Loon op Zand. Interesse? Mail naar [email protected] of bel naar Miranda Jacobs (06-18418929)