KAATSHEUVEL - De gemeente Loon op Zand maakt voortaan nóg meer werk van het voorkomen van schulden bij inwoners. De gemeenteraad nam op 19 december het Beleidsplan Schuldhulpverlening 2025-2028 aan. “We willen voorkomen dat mensen in stilte lijden”, vertelt verantwoordelijk wethouder Marc Budel.
Zorgen over geld beheersen vaak een leven, weet wethouder Budel. “Onderzoek wijst dat keer op keer uit. Als je steeds vreest financieel het eind van de maand niet te halen, levert dat soms nóg meer leed in een gezin op. Spanningen, relatieproblemen, kinderen die in de knel komen – dat gaat maar zo van kwaad tot erger.”
Andersom kan een vervelende gebeurtenis een huishouden plots naar de rand van het bestaansminimum duwen – en eroverheen. “Je kunt schrikbarend snel in de problemen komen als om wat voor reden dan ook inkomsten wegvallen of uitgaven snel stijgen. Ontslag, faillissement, ziekte, scheiding, familieproblemen – je kunt vlot al je financiële reserves kwijtraken.” Dergelijke zogenoemde ‘levensgebeurtenissen’ zijn voor de gemeente aanleiding extra te letten op schulden die kunnen ontstaan.
De gemeente wil iedereen met schulden altijd helpen. Ook als van onverstandig investeren, verslaving of vermijdbaar gedrag sprake is. “We willen voorkomen dat mensen en hun gezin duurzaam in de problemen komen. Ook als we je al drie keer eerder uit de brand hielpen hoef je niet te aarzelen – al kan het natuurlijk wel zo zijn dat we op den duur iets andere hulp met iets dwingender voorwaarden inzetten.”
Het liefst ziet de gemeente dat wie geldzorgen heeft zichzelf meldt. Sinds 2021 geven nutsbedrijven (gas, licht en water) en woningverhuurders, waaronder ook steeds meer particuliere, betalingsachterstanden door aan de gemeente. “Zo’n melding is voor ons het signaal om, discreet, contact met die inwoner te zoeken”, vertelt Budel. “Maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt als je geldzorgen hebt een mail sturen naar [email protected] of kijken op www.loonopzand.nl/geldzaken.”
In de loop van het komend voorjaar rolt het college verdere plannen uit om inwoners en de gemeente gemakkelijker en laagdrempeliger met elkaar in contact te laten komen. “Mensen kunnen heel veel samen en zelf, met een klein beetje regie en aanmoediging van de gemeente. Daar zijn we nu plannen voor aan het ontwikkelen.”