‘Eendracht’ terug in Kaatsheuvel

Foto: Wim Hollemans

KAATSHEUVEL – Na elf jaar opgeslagen te zijn geweest in het depot kreeg de sculptuur ‘Eendracht’ een nieuwe, vaste plek in het straatbeeld van Kaatsheuvel. Het beeld van Boxtelse beeldhouwer Ton Verstraten staat voortaan voor sportcomplex De Werft.

Toen De Nieuwe Markt in 2011 ingrijpend op de schop ging om Anton Pieckplein te worden, moest de sculptuur tijdelijk het veld ruimen. Het had een jaar of zes voor de brandweerkazerne gestaan, in een plantsoen. De laatste jaren bracht het door in het depot van de gemeente. Vandaag kwam, na ruim tien jaar, aan die verbanning een einde. ‘Eendracht’ vond een nieuwe plek, zo’n honderd meter verwijderd van de oude.

Zowel voorzitter van het Comité van Aanbeveling Christ van Wezel als DESK-voorzitter Ed van Ham waren content met de nieuwe standplaats. Nabij De Werft is een mooi toevluchtsoord voor een sculptuur dat in één beeld het veelzijdige verenigingsleven probeert te vangen, vinden de gevers. Een prima plek voor een sculptuur die verbroedering en sportiviteit verbeeldt.

Toepasselijk

Het beeld was in 2005 een geschenk van de jubilerende voetbalvereniging DESK. Die bestond 75 jaar en deed ter viering van dat feit de samenleving het beeld ‘Eendracht’ cadeau. Gezien hun naam (‘Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel’) een toepasselijke gift, vond ook wethouder Jan Brekelmans.

Hij nam de sculptuur namens de gemeente opnieuw in ontvangst. “We verwelkomen het als een oude vriend en zetten het gesprek ermee voort alsof het nooit onderbroken is geweest.” Even daarvoor hadden Marja Henskens en Maria Dierckxsens gezamenlijk het beeldje op zijn nieuwe plek onthuld. Zij zijn respectievelijk weduwe van de toenmalige voorzitter van vv DESK Piet Henskens en van notaris Olav Dierckxsens, lid van het Comité van Aanbeveling.

In de bijna elf jaar dat het beeld ‘van de straat was’, heeft het veilig in het depot van de gemeente gestaan. Daar logeren nog enkele kunstwerken die in verband met verbouwingen en andere werkzaamheden tijdelijk in opslag moesten. “We zorgen er natuurlijk heel goed voor”, aldus de verantwoordelijk wethouder. “Kunst moeten we immers in ere zien te houden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen