Gemeenteraad stelt de Transitievisie Warmte vast

Foto:

Op 20 december ging de gemeenteraad unaniem akkoord met de Transitievisie Warmte. Hierin staat wat er nodig is om alle gebouwen in Loon op Zand in de toekomst zonder aardgas te verwarmen.

De eerste stap is energiebesparing en een betere isolatie van gebouwen. Alle raadsleden steunden ook een motie van Pro3 dat aandringt op een plan om huishoudens die hun energierekening moeilijk kunnen betalen hierbij extra te ondersteunen.

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat in 2050 alle gebouwen van het aardgas af zijn. De Transitievisie Warmte geeft daarom antwoord op vragen als: ‘Welke betaalbare en duurzame alternatieven voor aardgas zijn er in Loon op Zand?’ en ‘Hoe kunnen we energie besparen en woningen isoleren als belangrijke eerste stap?’ De visie beschrijft ook hoe we samen met inwoners, organisaties en bedrijven in beweging kunnen komen voor een aardgasvrije toekomst. De nu vastgestelde visie wordt iedere vijf jaar bijgesteld op basis van nieuwe inzichten en kennis.

20 % minder aardgasgebruik in 2030

Op weg naar aardgasvrij zet Loon op Zand in op 20 % minder aardgasgebruik in 2030. De gemeente wil inwoners en bedrijven die zelf of met anderen stappen willen zetten hierin ondersteunen. Goede communicatie is een belangrijke basis, net als goede advisering via o.a. het energieloket van ECLoZ, verstrekken van duurzaamheidsleningen en samenwerking met anderen. De gemeente heeft ook zelf een voorbeeldfunctie en onderzoekt welke alternatieve warmtebronnen mogelijk zijn in Loon op Zand.

Ervaring opdoen met buurtparticipatie

De gemeente wil pilots opstarten in verschillende typen buurten om ervaring op te doen met buurtparticipatie. Doel is een door de buurt gedragen uitvoeringsplan waarmee woningen duurzamer worden en ook de buurtkwaliteit verbetert. De gemeente werkt daarvoor samen met bewoners, ECLoZ, Contour de Twern, Casade, wijkorganisaties en andere belanghebbenden. Om in kansrijke buurten met pilots te starten is een buurtanalyse gemaakt. Daaruit kwam Pannenhoef Oost/West in Kaatsheuvel naar voren als buurt waar verduurzaming van woningen het meeste oplevert. In Molenwijk Zuid lijkt verduurzaming van woningen relatief het meest eenvoudig. In deze buurten wil de gemeente dan ook starten met de pilots. Ook op bedrijventerrein Kaatsheuvel komt een pilot om samen met ondernemers een uitvoeringsplan te maken.

Meer informatie over de Transitievisie Warmte is te vinden op www.loonopzand.nl/aardgasvrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen