Wethouder Van Wel dient ontslag in

Foto: Gemeente Loon op Zand

Nadat een extern onderzoek vaststelde dat wethouder Frank van Wel de grens tussen privé en zakelijk te nadrukkelijk opzocht, dient hij zijn ontslag in. “Er is niets gebeurd wat ik thuis niet kan of wil uitleggen”, zegt hij met klem, “maar in mijn bejegening van een ambtenaar heb ik me te collegiaal en daarmee naïef opgesteld.”

Burgemeester Hanne van Aart betreurt de gang van zaken ‘intens’. “We verliezen een goede wethouder maar respecteren zijn keuze.”

Eind juli deed een ambtenaar bij de waarnemend gemeentesecretaris melding over de wethouder. Daarop werd besloten het onderzoek naar wat zich precies afgespeeld had extern te beleggen. “Het ‘Stappenplan Integriteitsschending’ schrijft dat voor”, aldus Van Aart. “Dan weet je zeker dat het onderzoek zuiver en zonder aanzien des persoons wordt verricht. Ambtenaar noch wethouder moeten zich geremd voelen in het delen van hun ervaringen.”

Positie

Wethouder Van Wel knoopte volgens het onderzoek te volhardend kameraadschappelijke betrekkingen aan met een ambtenaar die daarvan niet gediend bleek. Van Wel: “Ik gaf me te weinig rekenschap van de positie die een wethouder inneemt. Een wethouder heeft uit de aard van zijn functie impliciete macht. Daar hoort meer distantie en terughoudendheid bij dan ik heb laten zien.”

De onderzoeksvraag was of de wethouder zich in deze casus voldoende correct gedragen heeft, stelt Van Aart. “Zo goed en zo kwaad als externen dat achteraf kunnen”, vult ze aan. “De onderzoekers bouwden aan de hand van verklaringen en berichtenverkeer een relaas op over wat zich waarschijnlijk afspeelde. Zonder verdere waardeoordelen, speculaties of gissingen naar motieven.”

Ze benadrukt dat het gaat om ‘vertoond gedrag’, niet om hoe sympathiek of kundig de wethouder is. “Zijn hart voor Loon op Zand zit zonder enige twijfel op de goede plek en iedereen weet hoe betrokken hij is bij de gemeente in het algemeen en bij de ambtelijke organisatie in het bijzonder.”

Boek

Het rapport stelt vast dat wethouder Van Wel verwijtbaar onverstandig handelde. “Daarover treed ik niet in detail”, zegt Van Aart beslist. “De gemeenteraad krijgt, conform het stappenplan, het rapport onder geheimhouding te lezen, kan zich een eigen oordeel vormen en daarna gaat het boek dicht.”

Het onderzoek, uitgevoerd door Capra Advocaten, had op alle betrokkenen grote impact “Zowel voor de meldster als de wethouder was het een zware tijd”, zegt Van Aart. “Omdat de situatie onwerkbaar zou zijn is het denk ik verstandig dat de wethouder zich terugtrekt. Wat blijft is onze grote waardering voor zijn inzet en kunde. Hij heeft goed werk verricht.”

De organisatie zal zich nu ontfermen over de meldster. “De spanningen die deze toestand met zich meebrengen, zijn ook haar natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten”, zegt Van Aart. “We gaan er ons best voor doen dat ze zich snel weer thuis voelt.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen