Inwonerpanel over energiebesparing

Foto: Free-Photos via Pixabay

Het instrument ‘Inwonerpanel’ wordt de komende weken ingezet om na te gaan hoe de inwoners van Loon op Zand denken over energiebesparing, klimaatverandering en de rol die zij daarin willen en kunnen spelen. Tot en met zondag 26 september kan iedere inwoner online een vragenlijst invullen. “In 2050 willen we als gemeente aardgasvrij zijn”, vertelt wethouder Gerard Bruijniks “maar dat kan natuurlijk nooit zonder de inzet van onze inwoners.”

In samenwerking met Het PON/Telos houdt de gemeente een enquête onder inwoners. De vragen gaan onder meer over de bereidheid van mensen om deel te nemen aan het klimaatneutraal maken van hun woning en over wat ze verder nog nodig hebben om dat te kunnen of willen doen. “We staan aan de vooravond van een grootse operatie”, weet wethouder Bruijniks. “Het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen kan niet lukken zonder de inzet van inwoners, bedrijven en overheden gezamenlijk. Sterker: aardgasvrij worden begint bij de inwoners.”

‘Transitievisie Warmte’

De uitkomsten van deze enquête helpen bij het opstellen van het plan ‘Transitievisie Warmte’. Deze visie gaat later dit jaar naar de gemeenteraad. Hierin worden de eerste stappen beschreven naar een toekomst waarin woningen in Loon op Zand niet meer worden verwarmd door aardgas in brand te steken. “Dat wordt een lange reis”, zegt Bruijniks, “maar die begint, zoals Confucius al gezegd schijnt te hebben, met de eerste pas.”

Nadat de inzendingstermijn voor het inwonerpanel is gesloten, gaat de gemeente via webinars virtueel de boer op om mensen nader te informeren over de voorlopige plannen. In een eerste webinar op dinsdag 28 september wordt uitgelegd waarom we nu al in beweging moeten komen in aardgasvrij te zijn in 2050. Een tweede webinar, op 5 oktober, gaat om het delen van concrete tips om energie te besparen. Mensen kunnen zich voor de webinars aanmelden via www.loonopzand.nl/aardgasvrij. Daar is tussen 15 en 26 september ook de vragenlijst te vinden.

Inwonerpanel

Iedere inwoner die af en toe via een online-vragenlijst wil antwoorden op vragen over hoe Loon op Zand mooier, socialer of beter kan worden, kan zich op de website van de gemeente aanmelden als lid van het inwonerpanel, www.loonopzand.nl/inwonerpanel. Panelleden krijgen automatisch aankondigingen voor nieuwe enquêtes in de mailbox én worden als eerste geïnformeerd over de uitkomsten. Inschrijven verplicht verder tot niets.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen