Hondenpoep, te hard rijden en fout parkeren grootste ergernissen volgens inwonerpanel

Foto: BABBU BIRDI via Pixabay

Inwoners van Loon op Zand ergeren zich het meest aan hondenpoep, te hard rijden en fout parkeren. Dat blijkt uit het eerste onderzoek waarvoor de gemeente een beroep deed op het inwonerpanel. Ruim 230 inwoners spraken zich uit over vragen als ‘Waar zou handhaving meer op moeten letten?’ Ondanks hun ergernissen beoordelen de respondenten hun leef- en woonomgeving met een 8,1.

De coördinator van de gemeentelijke bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s), Martijn Verstappen, nam het initiatief voor dit onderzoek. “Nee, de uitkomsten zijn op zichzelf niet verrassend”, geeft hij grif toe. “Al sinds jaar en dag maken mensen zich boos over het gedrag van de ander.” Voordat tegen dergelijk gedrag opgetreden kan worden, moeten regels juridisch kloppend zijn vastgelegd. “Onze boa’s en ik vinden ook dat mensen in staat moeten zijn het gewenste gedrag te vertonen. Als ergens bijvoorbeeld geen of te weinig parkeerplaatsen zijn, lok je als gemeente het verkeerd parkeren van auto’s haast uit. We willen daarin samen met de afdelingen optrekken om een redelijke, begripvolle overheid te zijn.”

Openbare ruimte

Wethouder Gerard Bruijniks van openbare ruimte valt hem bij: “De resultaten van het onderzoek helpen bij het opstellen van plannen en regels en bij het inrichten van de openbare ruimte.” De resultaten zeggen ook iets over het gedrag van mensen. “Het is voor iedereen aangenamer als we allemaal proberen ons een beetje aan de regels te houden.”

Te hard rijden en hondenpoep laten liggen is iets wat mensen zelf doen, zegt ‘boa-baas’ Verstappen. “Het zou fijn zijn als we elkaar een beetje helpen samen leuk samen te leven. We kunnen irritaties maar tot op beperkte hoogte oplossen met regels en boetes.” Bruijniks: “Je wilt ook niet dat op elke hoek van de straat toezicht staat om mensen normaal te laten doen. Kijk zelf een keer vaker op de snelheidsmeter. Gooi je auto niet overal neer. Neem zakjes mee als je de hond uitlaat – en gebruik die zakjes ook!”

Binnenkort gaan hondenbezitters geconfronteerd worden met waarschuwende boa’s, zo is het plan. “We gaan informeren, misschien wel zakjes uitdelen – maar op den duur kunnen dat ook boetes worden”, zegt Verstappen. “De regels zijn helder, ‘het gewenste gedrag’ is evenmin hogere wiskunde.”

Inwonerpanel

Iedereen die af en toe via een online-vragenlijst wil antwoorden op vragen over een mooier, socialer of beter Loon op Zand, kan zich via de website van de gemeente nog steeds aanmelden als lid van het inwonerpanel. Daar is nu ook het rapport met de resultaten van dit eerste onderzoek te vinden. Deelnemers kregen de resultaten van het onderzoek vorige week al gemaild.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen