College informeert raad tussentijds over de financiën 2020

Met de financiële rapportage (1e berap) informeert het college de raad over de stand van zaken voor de periode januari tot mei 2020.

Meer grip op financiën

Vorig jaar werd de gemeente geconfronteerd met een financieel gat in de begroting. Aanvankelijk leken de tegenvallers over 2019 te leiden tot een verlies dat bijna twee keer zo groot was in plaats van de 1,8 miljoen die het nu is. Het college heeft fors op de rem getrapt door een aantal plannen uit te stellen en het financiële toezicht te versterken. Het college richt zich nu, meer dan voorheen, op financiële beheersing en inzicht. Hierdoor worden zaken voorspelbaar en ontstaat er rust in de financiën.

“De financiën zijn bestuurlijk en organisatorisch een uitdaging. Vanuit een reflectie op onszelf en de uitspraak wat voor gemeente we willen zijn, kunnen we keuzes maken die ons helpen groeien naar een robuuste en solide financiële huishouding”, aldus wethouder Frank van Wel.
“Daarnaast is het is een roerige tijd voor alle gemeenten. Onzekerheden rondom de uitkomst van de herverdeling van het gemeentefonds, de impact van de coronacrisis, de ontwikkelingen in het sociaal domein en de inbedding van de omgevingswet geven extra uitdagingen, maar ook zorgen. We kiezen bewust om de komende jaren een gemeente te zijn die zich richt op het behoud van het bestaande , waarbij we de nadruk leggen bij het op orde brengen van onze basis. Daar waar investeringen nodig zijn, kiezen we voor sober en doelmatig.”

Stand van zaken

Het jaar 2020 is van start gegaan met het vaststellen van de begrotingswijziging “Schouders eronder, samen vooruit”. In maart werd ons land geconfronteerd met de coronacrisis. Hoewel dit een grote impact heeft op onze gemeente, zijn we bereikbaar gebleven voor vragen en een luisterend oor geweest voor inwoners, ondernemers en verenigingen. Het coronavirus gaat ons er niet van weerhouden een betrouwbare, benaderbare gemeente voor inwoners, ondernemers en bezoekers van Loon op Zand te zijn en blijven.

De eerste inzichten in de (financiële) effecten van de coronacrisis voor onze gemeente hebben we met een risico-inschatting opgenomen in de rapportage. Het is nu nog te vroeg een financiële doorvertaling van de effecten te maken. Dit doet het college bij de tweede financiële rapportage. Ondertussen blijft het college scherp toezien op alle ontwikkelingen.

Raadsvergadering 2 juli

In de raadsvergadering van 2 juli wordt de eerste financiële rapportage 2020 en de kadernota besproken. In deze kadernota kijkt het college vooruit naar 2021. De centrale vraag in deze kadernota is ‘Wat houdt ons bezig in 2021?’ Daarbij kunnen we niet voorbij gaan aan het heden. Welke sporen laat het coronavirus na in de samenleving? Hoe ontwikkelt onze financiële situatie zich? Aan de hand van de kadernota gaan we met elkaar in gesprek over de belangrijkste trends en ontwikkelingen en de consequenties daarvan voor onze gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen