Ondertekening bouwteamovereenkomst grote stap voor herinrichting centrum Kaatsheuvel

Foto: Gemeente Loon op Zand

Op donderdag 12 december ondertekenden de gemeente Loon op Zand en opdrachtnemers Van den Elshout & de Bont en Atab een bouwteamovereenkomst. Hiermee wordt vervolg gegeven aan de werkzaamheden aan het nieuwe centrum van Kaatsheuvel.

In 2017 werd de bekende Lintenvisie vastgesteld, waarna de omgeving in 2018 en 2019 is gevraagd naar de belangrijkste wensen en behoeften voor het ontwerp van het nieuwe centrum. Hieruit is een aantal uitgangspunten uit voortgekomen voor de ontwerpers.

Het belang van een professioneel bouwteam

Het werk is als bouwteamovereenkomst in de markt gezet. Daarmee is de opdrachtnemer (contractpartner) een gelijkwaardige speler voor het tot stand brengen van het ontwerp en aansluitend de uitvoering. Deze vorm heeft als voordeel dat in het ontwerp en uitvoering de expertise van de aannemer ten volle benut kan worden. Ook heeft het voordeel in tijd; zodra het ontwerp klaar is, hoeft er geen aparte aanbesteding voor de uitvoering plaats te vinden.

Met dit bouwteam heeft de gemeente Loon op Zand een aannemer gevonden die het project van A tot Z begeleidt. Van voorbereiding en een uitvoeringsontwerp tot realisatie. Van den Elshout en de Bont is gespecialiseerd in het voorbereiden en uitvoeren van projecten. Voor dit project hebben zij zich versterkt met de diensten van ingenieursbureau Atab. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van de openbare ruimte. Beide bedrijven hebben gezamenlijk aantoonbare en succesvolle ervaring met vergelijkbare projecten.

Duidelijke ambities voor winkelgebied

Eén van de belangrijkste zaken in het centrum was de afwikkeling van het verkeer, waaronder de rijrichting. Reden om een uitgebreid verkeersonderzoek te doen naar mogelijke knelpunten en de beste oplossingen. Om verkeer zonder bestemming centrum te weren uit het centrum, moet de rijrichting in de Peperstraat omgedraaid worden. Hiermee gaat het aantal voertuigen circa 52% naar beneden. Maar de wens van de omgeving is om de huidige verkeersrichting(en) te behouden. Daarmee is al één belangrijk uitgangspunt gedefinieerd.

Andere ambities voor het nieuwe centrum zijn onder meer:

  • Verblijfskwaliteit verbeteren: meer aandacht voor een veilig samenspel tussen auto’s, fietsers en voetgangers en aantrekkelijke gebieden om langer te verblijven.
  • Verbeteren stedenbouwkundige uitstraling: nieuwbouw moet zich beter voegen in de stedenbouwkundige structuur en uitstraling van het winkelgebied. De herinrichting van de openbare ruimte vormt het vliegwiel om dit op te waarderen en verbeteren.
  • Verbeteren van de aansluiting parkeren en winkelstraat: betere verbindingen tussen de grotere parkeerplaatsen en het Winkelgebied en een betere inrichtingskwaliteit.
  • Verbeteren entrees Winkelgebied: uitnodigende entrees als visitekaartje van het gebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen