Gemeente controleert scherp op juistheid woonadressen

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

De gemeente Loon op Zand controleert scherp of inwoners echt op het adres wonen dat zij hebben doorgegeven aan de gemeente. Bij serieuze twijfel over de bewoning van een adres doet de gemeente nader adresonderzoek of volgt een huisbezoek.

Het opgeven van het juiste woonadres is erg belangrijk. Alle overheidsdiensten gebruiken daarvoor de Basisregistratie Personen (BRP). Zorg, onderwijs, politie, brandweer, sociale dienst, belastingen: overal spelen de juiste adressen van inwoners een belangrijke rol. De gemeente is verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens in de BRP.

Landelijke aanpak Adreskwaliteit Voor een goede adrescontrole werkt de gemeente mee met de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit. Via deze samenwerking geven overheidsdiensten hun twijfels over de bewoning van een adres door aan de gemeente. Bij serieuze twijfel volgt een onderzoek. Dit is nodig want correcte woonadressen in de BRP voorkomen adresfraude, misbruik van toeslagen, het ontwijken van (belasting)schulden en boetes. Daarnaast kan de gemeente zonder goed adres de mensen die zorg of (schuld)hulp nodig hebben niet bereiken.

Huisbezoek

Bij serieuze twijfel aan de juistheid van het adres volgt een huisbezoek. Als blijkt dat het door de inwoner opgegeven adres niet juist is, is de gemeente bevoegd en verplicht die registratie te wijzigen. Dat kan gevolgen hebben voor toelagen, uitkeringen en andere regelingen.

Inwoners zelf verantwoordelijk

Inwoners zijn volgens de wet zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie in de BRP: wie verhuist moet dat vlot melden aan de gemeente. Inwoners kunnen zelf controleren of zij goed staan geregistreerd op MijnOverheid.nl. Correcties kunnen zij doorgeven aan de gemeente. Bij vermoeden van adresmisbruik kunnen inwoners een adresonderzoek aanvragen.

Contact

Heeft u vragen, wil u iets melden of een adresonderzoek aanvragen, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan via telefoonnummer 0416-289111 of via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen