Herdenkingsweek – Loon op Zand Remembers

Foto: Stichting 750 jaar Loon op zand

Het kan niemand ontgaan zijn dat 75 jaar geleden Brabant grotendeels is bevrijd van de Duitse bezetting. Op 17 september begon het met de operatie Market Garden. Een smalle strook vanuit België via Eindhoven, Veghel, Nijmegen met als doel Arnhem. Dat laatste bleek ‘een brug te ver’. Vanuit deze corridor en vanuit Antwerpen trokken de geallieerden op. Ook naar Midden-Brabant. Op 27 oktober 1944 werd de bevrijding van onze gemeente ingezet. Vanuit Oisterwijk en Tilburg trokken de bevrijders op en bevrijdden Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel. Dat gaan we herdenken.

We starten zondag 27 oktober a.s. om 14.00 uur met een Herdenkingsdienst in de St. Jan te Loon op Zand. Na afloop volgt de dorpsviering in ’t Uilennest. Hierna volgen de dorpsvieringen op donderdag 31 oktober in De Moer en op vrijdag 1 november in Kaatsheuvel. En er is meer. Van maandag 27 oktober tot en met zaterdag 2 november is het Museum Jaren ’40-’45 en Ned. Indië in Loon op Zand te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang. Heel interessant ! Dat geldt ook voor de lezing van Jac Didden over de bevrijding van onze gemeente en de Langstraat in de Kerk aan de Erasstraat. Op dinsdagavond en op woensdagmiddag zijn er Bevrijdingsconcerten. Dinsdagavond in Molenwijck en woensdagmiddag in Klavier. Op zaterdag zijn er twee rondleidingen in de M.A.St.; vertrek bij Vredesmonument. Zaterdagmiddag 2 november om 16.00 uur sluiten we deze bevrijdingsweek af in de Kapelzaal van de Vossenberg in Kaatsheuvel.

Het programma voor de Bevrijdingsweek – met activiteiten, tijden en plaatsen – komt in de omslag van de Duinkoerier van woensdag 23 oktober a.s. Dit programma is samengesteld door en wordt uitgevoerd door de Heemkundekringen, Parochie Sint Willibrord, Museum, Gemeente en de stichtingen Trias, Oranjeviering en Bevrijding en 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.