Jeugd triathlonteam Waalwijk sterkste van Zuid Nederland

Marck de Buck
Marck de Buck
Foto: Christie Brouwer

Op zondag 11 september ’16 vond de landelijke finale voor jeugd en junioren teams van de Nederlandse triathlon bond plaats in Almere. De jeugd van triathlon vereniging de Langstraat (ook wel het Maresia triathlon team genoemd) heeft zich weten te plaatsen door middel van de landelijke voor wedstrijden in Almere, Weert, Groningen, Oud-Gastel en Enschede.

Met name Chris Steenbakker en Soo Yin van Noorloos wisten tijdens wedstrijden de punten te verzamelen voor de Waalwijkse triathlon vereniging om tot de landelijke finale te komen, deze twee zullen overigens ook de club kleuren van Maresia gaan verdedigen in de individuele finale welke 24 september zal plaatsvinden op de Bosbaan in Amsterdam.

Het Waalwijks jeugd team bestond uit Soo Yin van Noorloos (12, Wijk en Aalburg) Merel van Gastel (14, Kaatsheuvel) Marck de Buck (14, Sprang-Capelle) en Chris Steenbakker (18, ’s Heerenshoek).

De kwalificatie voor deze finale vond plaats door eerdere individuele prestaties. Echter deze wedstrijd was in estafette vorm ook wel team relay genoemd. Soo Yin van Noorloos mocht het spits afbijten met 380 meter open water zwemmen en wist als een van de jongere keurig mee te komen voor in de groep en liet zelfs de Nederlands kampioene achter zich, echter was dit pas het eerste onderdeel. Tijdens het fietsen en lopen moest ze toch enkele plaatsen toegeven. Vlak voor de wissel perste deze jonge dame er nog alles uit om zo snel mogelijk het figuurlijke stokje over te kunnen dragen aan mark. Mark had moeite met het zwem onderdeel terwijl hij hier juist in de voorbereiding van het seizoen tijdens speciaal ingelaste trainingen zoveel progressie op had geboekt.
Helaas verloor hij snel enkele plaatsen maar na het zwemmen wist hij veel goed te maken. Het moeilijke natte, bochtige en smalle fiets parkoers lag hem wel, hier liet Mark zien een echte pedaal ridder te zijn, na het lopen mocht Merel hem af lossen.
Merel zou het moeilijk krijgen dat wist het team vooraf. Merel is namelijk ook na dit seizoen nog een jeugd triatlete maar stond in deze team relay tussen de junioren dit is t/m 19 terwijl Merel zelf pas net 14 is. Ze begon dapper aan het zwemmen en zwom technisch heel het stuk mooi uit, wisselde daarna goed een heeft het stuk ook goed gefietst. Omdat ze niet in haar eigen categorie gestart was moest ze ook nog een tijd straf uitzitten van 30 seconden. Hier voelde het team zich toch wel benadeeld, 30 seconden straf terwijl je een jonger iemand in je team hebt. Merel werd ongeduldig in die 30 seconden, wellicht liep ze daarom dit laatste stuk zo goed om Chris af te gaan lossen. Helaas was het Waalwijks jeugd team weer iets gezakt tijdens de relay. Wat overigens geen schande was. Dit omdat de meeste teams een gemiddelde leeftijd hadden van bijna 16 jaar terwijl het Waalwijks jeugd team gemiddeld nog geen 14,5 is, samen met Apeldoorn hadden ze het jongste team deze wedstijd dag.

Inmiddels was Chris als laatste van de 4 teamgenoten gestart. Tijdens de relay was er een bijkomend doel ontstaan, dit jonge team kon namelijk nog het beste team van het zuiden worden. Echter moest Chris hiervoor een gat van 4 minuten dichten op Weert. Chris is enthousiast en als het om racen gaat lekker te coachen. Tijdens het zwemmen ging die wellicht te snel maar je zag het gat gewoon kleiner worden. Wisselen is voor Chris ook een wedstrijd dus weer 30 seconden gewonnen.
Voordat hij eenmaal opgang was met fietsen had Chris het gat al dicht, uiteindelijk zette hij van alle deelnemers de 3e lap tijd neer van de hele wedstrijd. Door deze finish wist het jeugdteam van triathlon vereniging de Langstraat als 9e te eindigen in de landelijke team finale en was men het beste team van geheel zuid Nederland.

Lijkt het je ook leuk om triathlon of een onderdeel hiervan te beoefenen kom dan gerust naar onze trainingen. Deze trainingen zijn heel divers en zowel geschikt voor beginnende als getrainde atleten we wielrennen, mountainbiken, zwemmen, lopen op de atletiekbaan en soms in de bossen, etc. Of stroom in op woensdag 5 oktober tijdens de speciale start to triathlon voor jeugd.
Voor meer info kijk op www.tvwaalwijk.nl

Soo Yin van Noorloos
Soo Yin van Noorloos
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen