Lopers halen bevrijdingsvuur in Wageningen

Het team dat dit jaar de bevrijdingsloop van Wageningen naar Loon op Zand gaat lopen.
Het team dat dit jaar de bevrijdingsloop van Wageningen naar Loon op Zand gaat lopen.
Foto:

Het thema vrijheid en vrede was nog nooit zo actueel als op dit moment. Op 4 mei gaat een delegatie van zo’n 20 lopers en verzorgers naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Wethouder Suzan Mandemakers en de kinderen van de jeugdraad zullen op 05 mei om 14:00 uur de vlam in ontvangst nemen.

Vrijheid en vrede, actueler dan ooit

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook zij die zijn gevallen in overzeese gebieden en bij vredesmissies. We doen dit door 2 minuten stil te zijn en door verhalen uit die tijd door te vertellen. Op 5 mei vieren we samen onze vrijheid. Tijdens de herdenking worden veelal verhalen vertelt uit de jaren ’40-’45 of uit Nederland Indië. Helaas worden we op dit moment geconfronteerd met beelden van oorlog en geweld vanuit de Oekraïne. Door radio, tv en internet is dit dichterbij en actueler dan ooit.

Vrijheid geef je door

In de Tweede Wereldoorlog is er hard gevochten voor vrede en vrijheid. Iets was niet vrijblijvend en vanzelfsprekend is. Op verschillende plaatsen in de wereld, op verschillende momenten leven mensen in angst tegen angst en onderdrukking. Daarom is het belangrijk om de boodschap van vrede en het vuur van de vrede door te geven.

Vredesvuur

Op 4 mei gaat een delegatie van zo’n 20 lopers naar Wageningen. Op de plaats waar in 1945 de capitulatie is getekend ontvangen zij een fakkel. Deze fakkel symboliseert de vrijheid die doorgegeven moet worden in heel Nederland en voor altijd en overal moet blijven branden.

Estafette

Onder leiding van Ad Leermakers en zijn dochter Yvonne Grootswagers wordt de vlam in estafette naar Kaatsheuvel gebracht. Om klokslag 14:00 uur zal wethouder Suzan Mandemakers de vlam in ontvangst nemen en op het Anton Pieckplein ontsteken.

Aansluiten

Iedereen die wil kan en mag aansluiten bij het vuur. Vanaf (ongeveer) 13:00 kunnen lopers en fietsers aansluiten bij het Galgenwiel in Waalwijk of bij De Molen in Kaatsheuvel.

Samen brengen we dan het vredesvuur naar de gemeente Loon op Zand

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen