Kabinet kondigt strenge lockdown aan tot volgend jaar

Foto: Frank Magdelyns - Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte heeft een nieuwe persconferentie gegeven. Dit vanwege een dringend advies van het Outbreak Management Team (OMT).

De persconferentie komt erg snel na de vorige. Die was afgelopen dinsdag 14 december nog. Dat is dus nog geen week tussen de twee conferenties in. Maar toch was het nodig, zo bleek maar. Scholen, horeca, doorstroomlocaties, sportscholen en niet-medische contactberoepen. Tot zeker 14 januari blijven zij allemaal onbereikbaar. En dit allemaal vanaf zondag 19 december.

Dit allemaal vanwege de verspreiding van de nieuwe Omikronvariant. Nederland gaat in strenge lockdown om die verspreiding terug te dringen. OMT-voorzitter Jaap van Dissel is ook aanwezig bij de persconferentie om één en ander toe te lichten.

Omikronvariant verspreidt snel

Van Dissel begint met de melding dat het OMT de situatie zorgwekkend vindt. De piek van de Deltavariant lijkt achter ons te liggen. We zien op dit moment ook de gunstige resultaten van de huidige maatregelen. Maar volgens hem zijn we er nog niet. “We maken ons zorgen om de opkomst van de Omikronvariant. Deze zorgt nu nog maar voor een klein deel van de infecties in Nederland. Maar dat aandeel zal vrij snel toenemen. Er is elke twee tot drie dagen een verdubbeling in de besmetting van deze variant,” legt Van Dissel uit.

Een boostervaccinatie geeft een opfrisser van ons afweersysteem. Daarmee neemt de bescherming voor de Omikronvariant weer toe. Niet alleen voor infectie, maar ook voor ziekteverschijnselen. En dus wordt de boostercampagne versneld.

Advies 

Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om extra maatregelen te nemen, naast de boostercampagne. “Die maatregelen kunnen niet anders zijn dan een intensivering van de huidige maatregelen,” zegt Van Dissel. “En daarmee komen we in eenzelfde situatie als vorig jaar rond deze tijd. Dit is een voorzorgsmaatregel om de verspreiding van de Omikron te vertragen. In die tijd kan iedereen gebruik maken van de boostervaccinatie. Maar ook bieden we op deze manier iets meer ruimte aan de zorgmedewerkers. Er zijn nog veel onzekerheden. Het kán meezitten, maar dat hebben we met het coronavirus nog niet veel gehad.”

De lockdown

De nieuwe lockdown gaat in op zondag 19 december om 5.00 uur en duurt tot en met 14 januari. In de week daarvoor wordt gekeken naar hoe de situatie dan is. De norm voor het thuisbezoek gaat terug naar twee. Ook de maximale groepsgrootte buiten wordt twee personen. Met kerst en tijdens de jaarwisseling is dat vier personen. Hierbij gaat het om mensen van 13 jaar en ouder. En verder is dit de lockdown:

  • Alle winkels sluiten de deuren. Bestellen, retourneren en afhalen aan de deur is wel toegestaan.
  • Supermarkten, drogisterijen en essentiële winkels en diensten blijven open tot 20.00 uur.
  • Onderwijs en buitenschoolse opvang sluiten hun deuren. Noodopvang blijft beschikbaar voor hen die het nodig hebben. Voor onderwijs geldt het einde van de lockdown op zondag 9 januari. Wel wordt er geadviseerd afstandsonderwijs aan te bieden voor die eerste week. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs na 10 januari.
  • Musea, theaters, bioscopen, pretparken, concertzalen, dierentuinen en horeca zijn gesloten. Afhalen voor de horeca mag gewoon.
  • Niet-medische contactberoepen mogen niet door. Wel-medische mogen doorgaan.
  • Sportlocaties binnen gaan dicht, buiten mag overdag van 5.00 tot 17.00 uur. Competities gaan niet meer door. Professionele sport gaat door zonder publiek. Zwemlessen voor diploma’s mag tot 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Basisregels blijven belangrijk

De bovenstaande regels gelden uiteraard naast de basismaatregelen. Was je handen, blijf thuis bij klachten en laat je dan testen. Ga je bij iemand op bezoek of krijg je bezoek? Doe dan ook een zelftest. Zorg voor voldoende ventilatie in huis en houdt anderhalve meter afstand tot andere mensen. Beperk de contactmomenten. Vermijd drukte.

“Omikron dwint ons het aantal contacten te beperken. Daarom gaat heel Nederland vanaf morgen op slot,” aldus de premier. “We kennen allemaal wel iemand die deze dagen extra aandacht nodig heeft. Let daarom een beetje op elkaar. We hebben eerder al bewezen dat we als samenleving veel aankomen. En ook dit komen we te boven. Daar ben ik absoluut van overtuigd.”

Door Sam Fish 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen