ACM houdt energiebedrijven in het oog: contracten ook in deze tijd heilig

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Mocht uw energieleverancier u vanwege de gestegen gasprijzen tussentijds ‘zomaar’ confronteren met een dure wijziging van uw lopende contract: dat mag niet. De Autoriteit Consument & Markt wijst erop dat het beëindigen van de levering in de winterperiode (van 1 oktober tot 1 april) sowieso niet is toegestaan.

Waakhond ACM kondigt aan te zullen optreden tegen energiebedrijven die de leveringsovereenkomst met klanten opzeggen omdat die niet akkoord zijn gegaan met het tussentijds verhogen van het afgesproken vaste tarief. Uit meldingen bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer bleek eerder dat enkele bedrijven dat toch dreigen te doen. Bedrijven zijn hier op aangesproken, maat uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat één daarvan de levering aan consumenten daadwerkelijk stopzet.

Dwangsommen

Het niet bij naam genoemde bedrijf heeft nu een last onder dwangsom aan de broek om de levering van gas en stroom aan consumenten voort te zetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dat niet, dan wordt een dwangsom van 15.000 euro per week in rekening gebracht met een maximum van 45.000 euro.

De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden, aldus de website van de overheidsdienst. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM ook tegen hen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.

Nooit zomaar afgesloten

Consumenten mogen ervan uit kunnen gaan dat zij – zeker in de wintermaanden – nooit zomaar worden afgesloten van gas en elektriciteit. Als een energieleverancier toch een contract beëindigt, krijgen consumenten altijd eerst een brief van de lokale netbeheerder. Consumenten met een vast contract kunnen de lokale netbeheerder er dan op wijzen dat zij wel een rechtsgeldig contract hebben, waarop de netbeheerder dit dan nagaat bij de leverancier.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden