Nieuwe Aaw nieuws? in de winkel!

Foto: Heemkundekring De Ketsheuvel

KAATSHEUVEL – Vanaf zaterdag 28 november ligt de nieuwe editie van Aaw nieuws?, het tijdschrift van heemkundekring De Ketsheuvel, in de winkel.

In deze uitgave wordt teruggekeken naar de moeizame oprichting van een parochie voor de Kaatsheuvelse katholieken, tegen het einde van de achttiende eeuw. Tot dan waren de Kaatsheuvelnaren aangewezen op de (schuil)kerk in Loon op Zand. Uiteindelijk kwam die parochie er, en kreeg Kaatsheuvel ook een pastoor. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, zoals in Aaw nieuws? te lezen valt.

Het honderdjarig bestaan van kapsalon Zwaans kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Aaw nieuws? sprak met Kees en Twan Zwaans, de tweede en derde generatie van de echte Ketsheuvelse kapperszaak aan de Huygenstraat.

Jan van Mosselveld, een bijna vergeten oud-inwoner van Kaatsheuvel, schopte het van schoenmakerszoon tot museumdirecteur. Het markante leven van de onlangs overleden Van Mosselveld wordt boeiend beschreven.

Willem van Mensfoort, vond een oud aantekeningenschriftje van zijn moeder, waarin zij de belevenissen van haar man Toon beschreef. Hij was militair toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen. De periode van mobilisatie, oorlog, krijgsgevangenschap en terugkeer van Toon naar Nederland worden indringend beschreven.

Zestig jaar Volksuniversiteit wordt met een korte terugblik en een fraaie fotoserie in beeld gebracht. De VU hield dit jaar op te bestaan.

Op het eigen YouTube kanaal van heemkundekring De Ketsheuvel is eveneens een mooie fotocompilatie te zien. Een veelzijdigheid aan artikelen, plus de vaste rubrieken. Er valt weer volop te lezen in Aaw nieuws?. Meestal combineert de redactie een nieuwe uitgave met een activiteit. Vanwege de coronacrisis kon dat nu niet worden georganiseerd. Hopelijk wordt deze traditie in het voorjaar, als de volgende editie verschijnt, weer voortgezet.

Aaw nieuws? is te koop bij Bruna, Primera en bij het Patronaat aan de Hoofdstraat, de thuisbasis van de heemkundekring.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen