Schepijs uit een oldtimer

DRUNEN – Bij de kruising van het fietspad langs het Afwateringskanaal en het Steegerf in Drunen stond zondag een opmerkelijk ijscokarretje met parasol, een roomwitte Simca 1100 Fourgonnette uit 1976.

Coby van Alphen (59) uit Waspik verkoopt haar schepijs zondag voor het eerst zonder dat er in het achterliggende gebied een evenement wordt georganiseerd. “Dit is al meer dan 20 jaar onze vaste standplaats. Met evenementen was ik tot oktober bezet, maar door corona is alles geschrapt. Dus nu maar op de bonnefooi gegaan. Vanmorgen heb ik zelf vers ijs gemaakt in de smaken aardbei en vanille en ben gaan scheppen, wel met handschoentjes aan, natuurlijk.”

Het prachtige autootje, schitterend weer, plus fietsers en wandelaars die een ijsje verorberen, zorgen ervoor dat er aan de lopende band klandizie is. “Het is wel wat anders dan bij een evenement, dan staan er lange rijen“, zegt Coby, die er alleen aan moet wennen dat sommige mensen uit vrees voor besmetting niet met contant geld willen betalen. Een voorbijganger vertelt haar dat je voor 25 euro in webshops een pinautomaatje kunt kopen. “Ik verkoop al 30 jaar schepijs tegen contante betaling, maar nu moet ik dan toch eens gaan beginnen aan het pinnen.” Coby is van plan elk weekend op deze plek ijsjes te gaan verkopen.

Tekst & foto’s Rens Groenendijk www.rensgroenendijk.nl