Pro3 maakt andere keuzes in begroting van nieuwe coalitie

Foto: Pxhere

KAATSHEUVEL – Afgelopen donderdag heeft de raad van de gemeente Loon op Zand enkele wijzigingen in de begroting gedaan. Pro3 stelde andere keuzes voor vanwege het weinige geld dat er is en een extra impuls voor duurzaamheid.

‘De inkt van de begroting is nog niet opgedroogd, of de coalitie wil al wijzigingen aanbrengen’, begon fractievoorzitter Louis Laros zijn betoog over de wijziging op de begroting. In die wijziging stelde de coalitie voor geld in een groengeleiding te gaan investeren en geld voor een stimuleringsbudget toerisme en recreatie te reserveren. Verder zou er ook voor commerciële evenementen een andere manier van subsidie verlenen moeten worden aangenomen.

Pro3 vindt de keuzes die de coalitie maakt pijnlijk. Enkele maanden na de gigantische verhoging van de toeristenbelasting voelt het reserveren van geld in een stimuleringsbudget toerisme en recreatie, zonder duidelijke kaders, aan als een goedmakertje. Een groengeleiding in de kernen vinden wij ook belangrijk, maar op het moment dat je als gemeente gigantisch veel hebt bezuinigd heeft dit voor Pro3 niet de eerste prioriteit.

In plaats daarvan stelden we voor prioriteit te leggen bij het terugdraaien van bezuinigingen op jongeren- en wijkwerk. Of de bezuiniging terug te draaien op de kinderopvang voor mensen die net dat extra steuntje van de gemeente nodig hebben. Die keuze maakt de huidige coalitie niet, waarmee de coalitie een duidelijk andere keuze maakt dan Pro3.

Raadslid Peter Flohr probeerde met een wijzigingsvoorstel ook meer geld voor duurzaamheid te reserveren. Flohr: ‘De gemeente heeft een flink bedrag van meer dan 200.000 euro van Den Haag gekregen om in te zetten op duurzaamheid, maar in plaats dat geld te gebruiken waar het voor bedoeld is, verdwijnt er meer dan de helft in de algemene reserve. Niet eerlijk en niet goed voor de stappen die we als gemeente nog moeten zetten!’

Pro3 zal de komende maanden en jaren de weinig rooskleurige financiële situatie nauwlettend in het oog blijven houden. Op momenten dat het kan, moeten we als gemeente de prioriteiten leggen waar ze nodig zijn en daar zal Pro3 voor blijven gaan! Heeft u vragen of opmerkingen aan ons? Mail onze fractievoorzitter via [email protected]

Tekst: Pro3

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen