Kindercarnavalsoptocht nu met carnavalswagens

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

LOON OP ZAND – De Stichting Optocht Turfstekerslaand (SOT) organiseert de vierde kindercarnavalsoptocht van Loon op Zand. Het aantal kinderen dat deelneemt, is in een paar jaar geroeid van 400 naar 1200 deelnemers. Er zijn voor iedere school bolderkarren beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen de scholen een heuse carnavalswagen maken met een opbouw van ruim 3 meter. Er worden ook workshops bouwen en carnavalslessen aangeboden. De SOT bestaat nu 11 jaar en dat betekent een extra feestelijk carnavalsjaar.

SOT is opgericht in 2010 en organiseert dit jaar voor de 11e keer de (grote) optocht. Dus in carnavalstermen een feestelijk jubileumjaar! Alle ruim 75 vrijwilligers worden in het zonnetje gezet met een lunch.

In 2010 besloot de Raad van Elf in Turfstekerslaand ermee te stoppen. Daarmee liep de voortgang van de optocht een gevaar. Vijf mensen vanuit de carnavalsverenigingen zijn toen opgestaan en hebben de organisatie overgenomen. En zo ontstond SOT. Dat was moeilijk want er was niet echt een overdracht en er was geen geld. Toch zijn we samen aan de slag gegaan.

Verbroedering

In de loop der jaren werd met hard werken het enthousiasme steeds groter bij de carnavalsverenigingen in Turfstekerslaand. Intussen is het aantal carnavalsverenigingen gegroeid van 10 naar 15. SOT vindt dat carnaval draait om verbinding en verbroedering. De verenigingen groeiden steeds meer naar elkaar toe. Dat was echt prachtig om te zien.

Turfstekerskwartet

In 2015 is in plaats van een nieuwe Raad van Elf, het ‘Turfstekerskwartet’ geboren; een prins met een adjudant en een grootvorst met zijn adjudant. Zij startten in 2015 met alle ceremoniële taken. Nu doen ze veel en veel meer. Ze zijn simpelweg onmisbaar geworden. Zo is er ook een 5e persoon bij aangesloten: Pater Piemelot.

Kènderoptocht

Als stichting wilde SOT meer doen voor de jeugd. Jonge carnavalsverenigingen ontstaan vaak op de basisscholen. Daarom zijn we in 2017 gestart met de organisatie van een kinderoptocht met behulp van de meeste scholen. En zo werd er in 2017 de eerste kènderoptocht gelopen met 400 kinderen. In 2018 met 650 kinderen en in 2019 met 1200 kinderen. Intussen doen alle basisscholen mee. Vorig jaar was helemaal een groot succes toen zelfs een item op het Jeugdjournaal de landelijke aandacht trok. De kènderoptocht is immers de grootste kinderoptocht van heel Nederland!

Workshop bouwen carnavalswagens

Dit jaar doen er weer 1200 kinderen mee. Voor alle scholen is een bolderkar door het SOT beschikbaar gesteld, speciaal gemaakt voor de kinderen voor groep 7. Zij bouwen daarvan zelf echte carnavalswagens en krijgen daar ook workshops voor aangeboden. Ook worden er aan de groepen 6 carnavalslessen gegeven vanuit SOT en hebben alle scholen lespakketten ontvangen die ze kunnen gebruiken. In die lespakketten kunnen leerkrachten opdrachten en knutselwerken vinden om de kinderen enthousiast te maken voor carnaval. Door dit allemaal te doen hopen we dat over 5 – 10 jaar nog meer verenigingen ontstaan en dat carnaval nog meer gaat leven. Ook al is de SOT al zeer tevreden en enorm trots op het huidige resultaat.

Ook bij SOT-organisatie zelf zijn er veel ontwikkelingen geweest. Er zijn nu 4 personen in de stichting en daaronder hebben zich nu werkgroepen gevormd; 3 personen voor onze kènderoptocht, 1 persoon voor de merchandise en 2 personen voor de sponsorcommissie. En binnenkort krijgen we nog ondersteuning voor de communicatie. En niet te vergeten het Turfstekerskwartet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen