Portretten in zwart-wit van fotograaf Stef Mennens

Foto: Stef Mennens - KLOZ

De expositie ‘muzikant en dorp’ omvat een 42-tal bijzondere muzikantportretten in zwart-wit waarmee reportage- en portretfotograaf Stef Mennens, DRIELUIK fotografie, Kon. Erk. Harmonie Kaatsheuvel feliciteert met haar 50-jarig bestaan. Van 14 oktober tot en met 9 november te bekijken in de foyer van Het Klavier te Kaatsheuvel en mede gefaciliteerd door Stichting Kunst Loon op Zand (KLOZ).

In de beelden, gemaakt in de afgelopen drie maanden staat nu eens niet de vereniging als geheel, maar de leden centraal… de muzikant die in het dorp woont en musiceert… de muzikant die is uitgevlogen, maar nog steeds trouw repetities en uitvoeringen bijwoont… het bestuurslid dat altijd klaar staat voor de vereniging… en dat alles om samen de vereniging te maken tot wat deze is: een plek waar muziek mensen verbindt, waar lief en leed wordt gedeeld.

Voor het project vroeg fotograaf Stef Mennens de leden, het bestuur en de dirigent van het groot orkest wie mee wilde werken aan dit autonome project, in de hoop dat zich een stuk of tien zouden aanmelden… die 10 werden er 42!

Elk van deze muzikanten kreeg dezelfde vraag gesteld: “Welke plek binnen de dorpsgrenzen is bijzonder of dierbaar voor jou?”. Agenda’s werden getrokken, afspraken gemaakt en de fotosessies gingen van start. Ruim drie maanden, een hele stapel films –alle opnames zijn analoog gemaakt op zwart-wit middenformaat film vanwege het bijzondere karakter van dit materiaal en de rust die fotograferen op film kenmerkt– en vele uren filmontwikkeling, digitalisering en beeldnabewerking verder zijn er nu 42 afdrukken op A3-formaat.

Nu eens geen statieportret van de jubilerende vereniging, maar een heel klein kijkje in de wereld van de individuele muzikant uit die vereniging. Het ontbreken van kleur in het werk fungeert als het ware als ‘dirigent’ die ervoor zorgt dat al die losse beelden tot één geheel worden.

De expositie start op maandag 14 oktober met een korte, informele opening voorafgaand aan de reguliere repetitie van de vereniging. Kunst Loon op Zand, Kon. Erk. Harmonie Kaatsheuvel en DRIELUIK fotografie heten u van harte welkom bij de opening. De deuren gaan open om 19.00 uur, de opening zal plaatsvinden rond 19.30 uur. Er zullen dan 21 beelden te zien zijn; op 28 oktober worden deze vervangen en kunt u de overige 21 portretten bekijken. Vanaf 15 oktober is de volledige serie ook digitaal te bekijken via de beeldserver van DRIELUIK fotografie, www.drieluik.nl

Foto: Stef Mennens
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden