Pro3 stemt in met herstelbesluit Efteling

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

Vorig jaar september was een spannende periode. De gemeenteraad had het plan Efteling 2030 voor zich liggen en moest zich buigen over één van de grootste dossiers die onze gemeente kent. Dit allesomvattende plan over de uitbreiding van de Efteling naar zowel de oost- als westkant riep veel vragen, emoties en opmerkingen op. Hoe ver mocht de Efteling gaan en was het plan voor de omwonenden echt goed?

Plan al bij het indienen bijgeschaafd door Pro3

Pro3 heeft een jaar geleden uiteindelijk ingestemd met het plan, na aannemen van verschillende moties en amendementen die door ons waren ingediend. Zo kwam er een bredere groenstrook bij de Eftelingsestraat en de Dodenauweg, werd er een onderzoek gestart naar de verkeersintensiviteit om de kern Loon op Zand bereikbaar te houden, er wordt gekeken naar luchtkwaliteit voor onze hele gemeenschap en er komt een periodiek burenoverleg tussen de Efteling en omwonenden wat door de gemeente gefaciliteerd gaat worden. Al deze punten samen maakten voor ons dat de meest scherpe randen van het plan af waren en we in konden stemmen met het plan Efteling 2030.

Omwonenden naar de Raad van State

Zoals verwacht zijn omwonenden in beroep gegaan bij de Raad van State. Daarnaast is ook in het voorjaar de manier hoe stikstof werd verantwoord in gemeentelijke plannen onderuitgehaald door een gerechtelijke uitspraak. Deze twee zaken betekenden dat het plan Efteling 2030 op losse schroeven kwam te staan. Het zou zomaar kunnen dat het hele plan niet door kon gaan. Daarom werden op de raadsvergadering van donderdag jongstleden herstelbesluiten voorgesteld.

Herstelbesluit nodig en is nu beter

Pro3 heeft geworsteld met het nemen van een beslissing over deze herstelbesluiten. Uiteindelijk zijn er twee argumenten die ons hebben overtuigd om voor de herstelbesluiten te stemmen. Ten eerste zijn we ervan overtuigd dat deze herstelbesluiten het volledige plan alleen maar beter maken. Zo is er gespecificeerd wanneer de ontsluiting bij Loon op Zand gebruikt mag worden, is er een duidelijkere afspraak gekomen wanneer de Efteling aan de westzijde mag uitbreiden en is het beeldkwaliteitsplan zodanig aangepast dat het voor de Efteling duidelijker is waar ze zich aan moet houden. Bijkomend argument is dat, mocht het masterplan Wereld van de Efteling 2030 vallen, er een nieuwe procedure moet komen voor een toekomstvisie. In de tussentijd dat deze procedure loopt heeft de Efteling op basis van oude vergunningen en afspraken recht om al uitbreidingen in en buiten het park te doen waar we als gemeente niet beter van zouden worden.

Pro3 stemt in met een breed gedragen plan met duidelijke kaders

Deze argumenten hebben ons ervan overtuigd dat het van belang was om in te stemmen met de herstelbesluiten. Hiermee lopen we vooruit op een breed gedragen plan waarin kaders zijn gesteld waardoor de Efteling op termijn mag uitbreiden. Pro3 zal deze kaders scherp in de gaten houden en het college en de Efteling houden aan afspraken die zijn gemaakt.

Bron: Pro3

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen