8.20 uur, de bel gaat

Foto: Jenaplanbasisschool De Vlinderboom

Elke schooldag staan veel kinderen van De Vlinderboom al enthousiast bij de entree te wachten om naar binnen te kunnen. Fee Beerens, leerling van de Hooibeestjes, drukt elke schooldag om precies 8.20 uur op de bel, ‘de deur mag open!’ Fee treedt daarmee spontaan in de voetsporen van haar broer Bob (‘Bob de beller’) die inmiddels naar de middelbare school gaat.

De Vlinderboom is een Jenaplanschool waar wereldoriëntatie het hart van het onderwijs vormt. Rekenen, taal, lezen en schrijven zijn als het ware cursussen die leerlingen nodig hebben om betekenisvolle onderwerpen te kunnen onderzoeken en aan elkaar te presenteren. Er worden hoge eisen gesteld maar ieder kind mag en kan zichzelf zijn op De Vlinderboom. Je talenten samen met elkaar ontwikkelen, zodat je na groep 8 optimaal bent toegerust voor de middelbare school en de maatschappij waarin we leven. Interactie met elkaar is van groot belang, we werken daarom bewust in combinatiegroepen. Leerlingen leren veel van elkaar, niet alleen cognitief maar ook sociaal-emotioneel. De stamgroepleider faciliteert, coacht de leerlingen en bewaakt de kerndoelen en het leerproces. Van middelbare scholen horen we vaak terug dat leerlingen die op De Vlinderboom hebben gezeten, zelfstandig zijn, initiatief tonen en goed kunnen samenwerken.
‘Vraag het de kinderen’ is een ander belangrijk uitgangspunt. Eigen inbreng van leerlingen zorgt o.a. voor motivatie in het leren en meer zelfvertrouwen. Het pedagogisch klimaat op De Vlinderboom werd afgelopen jaar door ouders, leerlingen en inspectie gewaardeerd met het cijfer 8.

De Vlinderboom trekt niet alleen leerlingen uit Loon op Zand maar ook uit aangrenzende plaatsen als Waalwijk, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel en Tilburg-Noord.
Geïnteresseerd naar onze aanpak? U bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen, wij staan u graag te woord! Bel even met Anja van Balkom, directeur (0416 36 34 32) of bekijk alvast onze website (www.devlinderboom.nl) of facebookpagina (Jenaplanschool De Vlinderboom).