Vakantiemuziek in de Sint Jan Kaatsheuvel

Foto: Google Streetview

Het vierde seizoen van de Culturele Stichting Trias begint met orgelspel in de Sint Jan van Kaatsheuvel op 6 juli 2019. Sjaak Kazen komt in de maand juli en augustus iedere zaterdag of zondag op beide orgels in de kerk spelen. In de maand juli neemt hij iedere keer een solist mee.

Volgende week zaterdag 6 juli is dat Jort Blom op trompet. Sjaak zal onder andere muziek speciaal voor kinderen en “oudere kinderen” ten gehore brengen. Hun optreden maakt deel uit van de jaarlijkse dagelijkse zomeropenstelling van de monumentale Sint Jan, de grootste verwarmde kerk van Brabant. Dank zij de vele vrijwilligers is de zomeropenstelling mogelijk.

Sjaak speelt onder andere op het Vollebregt orgel. De bouwer Johannes Vollebregt werd in 1793 in Maassluis geboren als zoon van een orgelmaker. In Utrecht, Leiden en Deventer leerde hij het orgelmakersvak. In 1845 vestigde Vollebregt zich in Brabant. Vandaar dat er in Brabant veel van zijn orgels bewaard zijn gebleven. Hij woonde tot zijn dood in 1872 in Den Bosch bij zijn zoon en schoondochter. In 1853 werd pastoor Van Beeck vanuit Geldrop benoemd in Kaatsheuvel. In zijn vorige parochie had hij ook een Vollebregt orgel laten bouwen. Daarom moest er in Kaatsheuvel er ook een komen. De orgelkast werd door Peeters in een barokke Antwerpse stijl gemaakt. Bij de bouw van de nieuwe kerk werd het orgel overgeplaatst. Dit is het enige orgel dat Vollebregt bouwde met een rugpositief. In zijn ontwerp voor dit orgel in de voormalige (kleinere) waterstaatskerk uit 1836 had hij een zelfstandig pedaal gedisponeerd, maar de pedaalstemmen bleven bij de bouw in 1855 gereserveerd.

Zaterdag 6 juli tussen 14.00 en 16.30 in de Sint Jan in Kaatsheuvel. Entree is gratis. Op de website van de Culturele Stichting Trias staat het programma dat hij deze zomermaanden zal spelen. www.cs-trias.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen