235 jaar Gilde Sint Ambrosius, Kinderkasteelfeest en Rokade van de Heerlijkheid

Foto: 750 jaar Loon op Zand

In dit jubileumjaar (750) viert de oudste vereniging in onze gemeente een aantal bijzondere jubilea. Het Gilde Sint Ambrosius werd opgericht in 1784 en bestaat dit jaar dus 235 jaar. Met deze mijlpaal feliciteren we deze bloeiende vereniging, de overheid (bestuur) en alle gildeleden van harte.

Een hartelijke gelukwens brengen we ook uit aan hoofdman Van Riel. Vijfendertig jaar maar liefst geeft Van Riel op bekwame wijze leiding aan het Gilde. Een Gilde dat sedert 25 jaar naast gildebroeders ook gildezusters kent. Emancipatie in zilver.

Bij hun historische schutsboom op de Kasteelweide in Loon op Zand organiseert Gilde Sint Ambrosius op zaterdag 1 juni het Koningschieten 2019. Dat is dit jaar extra spannend. Daarover leest u meer in de publicaties van deze springlevende 235-jarige vereniging die alle inwoners van harte welkom heet bij dit spektakel. Aanvang ongeveer 14.00 uur. Graag van harte aanbevolen. Gildeleden veel succes op de schutsboom op de Kasteelweide te Loon op Zand.

Kinderkasteelfeest

Op vrijdag 28 juni – de eerste dag van het Kasteelfeest in Loon op Zand – komen alle leerlingen van de basisscholen in onze gemeente met hun begeleiders naar de Kasteelweide en het Landgoed Het Witte Kasteel. Zij zijn hiervoor afgelopen voorjaar allemaal uitgenodigd door Hertog Jan I van Brabant. Tijdens het Kinderkasteelfeest dragen leerlingen en begeleiders een “passend” middeleeuws tuniek met muts. Groepsgewijze doen alle kinderen een zestal “kasteelwerken” met spel en historisch karakter. Doel is hen op een leuke manier (nader) kennis te laten maken met geschiedenis en cultuur; geschiedenis en middeleeuwen saai ? Vergeet het maar; spelenderwijs onderzoekend leren. Super gaaf!

Rokade van de Heerlijkheid

De eerste dag van het Kasteelfeest in Loon op Zand wordt afgesloten met de Rokade van de Heerlijkheid en een muziekoptreden van de band Ogham. De Rokade is een theatraal (levend) schaakspel. Historische figuren uit verschillende periodes in de geschiedenis van onze gemeente gaan op een hilarische wijze de “strijd” nog eens aan tussen Vaartskwartier (Kaatsheuvel) en Straatskwartier (Loon op Zand) en De Moer. Acteurs uit onze inwoners staan garant voor een levensechte uitvoering. De avond wordt afgesloten met een optreden van de bekende band Ogham op de Kasteelweide. De Rokade begint om 19.30 uur en het optreden van Ogham om 21.30 uur. Beiden vinden plaats op de Kasteelweide te Loon op Zand. Toegang is gratis. Maak het mee!

Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden