Scoor een Boek! trapt af in Heusden

Foto: Bibliotheek MB

‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie’ vonden RKC Waalwijk en de bibliotheken Heusden en Midden-Brabant. De drie sloegen de handen ineen met leesproject Scoor een Boek!

De komende 10 weken nemen 24 verschillende basisscholen uit de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk deel aan dit leesproject. Profvoetballer Juriën Gaari van RKC Waalwijk moedigt leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

“Hé, de juf van de bieb!” De leerlingen van groep 5 van basisschool JPS hadden leesconsulent Joyce Kooreman al wel eens eerder op school gezien. Maar vandaag is Kooreman anders uitgedost dan vorige keer: met een geel-blauwe RKC-sjaal om, vertelt ze dat ze die middag is gekomen voor De Aftrap van een bijzonder leesproject.

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Tien weken lang boeken scoren

Kooreman is niet met lege handen gekomen: ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én speciale videoboodschap van RKC-verdediger Juriën Gaari, die hen aanspoorde komende tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren.

Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. “Hoeveel boeken denken jullie dat je met z’n allen kunt lezen in 10 weken?” vraagt Kooreman. “Vijfhonderd,” is de eerste schatting die door het lokaal schalt, maar al snel durven andere leerlingen daar wel overheen. “Ik denk wel iets van duizend.”

De kracht van sport

Ook Nadia Schuurmans, leerkracht van groep 5 is enthousiast: ,,Ik probeer in mijn klas ervoor te zorgen dat ze elkaar enthousiast maken om te lezen. Dat is precies wat Scoor een Boek! met de kinderen doet en waarom ik mee wilde doen. Het gaat er niet alleen om dat ze meer gaan lezen, maar ook dat ze leren beargumenteren waaróm ze een boek zo leuk vinden.”

Scoor een Boek! startte enkele jaren geleden in Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land. In de regio Waalwijk hebben de Bibliotheek Heusden, Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Samen RKC de handen ineen geslagen om van Scoor een Boek! een succes te maken. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Rabobank Langstraat, Gemeente Waalwijk, Gemeente Loon op Zand en Rotary Heusden.

Sportieve afsluiting

Op dinsdag 9 april zijn alle 24 klassen uit de regio Waalwijk die meedoen aan Scoor een Boek! te gast in het Mandemakers Stadion. Daar organiseert Stichting Samen RKC een sportief slotevenement, waarbij verschillende RKC-spelers aanwezig zijn. Deze afsluiting is ook het moment waarop De Eindscore bekend wordt gemaakt. Dan zal blijken of groep 5 van JPS vandaag overmoedig aan het leesproject is begonnen, of dat ze zichzelf misschien zelfs hebben weten te overtreffen.