Obesitas Centrum ETZ brengt magazine Maatje! uit

Niels, Ria, Hymke, Danique en Linda (v.l.n.r.) zijn blij dat ze de stap naar het Obesitas Centrum gezet hebben.
Foto: ETZ

In Nederland groeit het aantal mensen met extreem overgewicht (obesitas) nog steeds. Obesitas is een niet gemakkelijk te verhelpen ziekte. Patiënten hebben naast fysieke vaak ook emotionele klachten.

Het Obesitas Centrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg wil de negatieve taboe omtrent zwaarlijvigheid doorbreken met Maatje!, een magazine vol ervaringsverhalen van patiënten. In het blad wordt ook uitleg gegeven over de zorgverlening in het ETZ. Bovendien geven meerdere zorgverleners nuttige tips.

In magazine Maatje! komen diverse onderwerpen aan bod. Zo kijken drie ex-obesitaspatiënten terug op de periode voor en na de maagverkleining, de operatie ter behandeling van extreem overgewicht. Daarnaast staan in dit tijdschrift verhalen van ‘maatjes’ die samen deze operatie ondergingen. Zoals Niels en Linda, een koppel dat samen zeventig kilo verloor. Of vriendinnen Danique en Margit die vanuit de kappersstoel erachter kwamen dat ze met hetzelfde behandeltraject bezig waren. En moeder Jelica, die net als haar twee dochters Amila en Amela, koos voor een maagverkleining. De kinderwens van Cindy ging vier jaar na haar operatie in vervulling. “Een maagverkleining is geen makkelijke oplossing. Het is hard werken. Maar je hoeft het niet alleen te doen”, zegt chirurg Ingrid Martijnse.

Vakkundig team

Hoe verloopt zo’n behandeling dan? Goed om te weten: de patiënt komt met verschillende zorgverleners in aanraking. Ingrid: “Wij staan met een vakkundig team klaar om patiënten te begeleiden naar een gelukkig gewicht. Ons team bestaat niet alleen uit een chirurg, maar ook de internist, diëtist, verpleegkundig specialist, psycholoog en fysiotherapeut zijn nauw betrokken bij de behandeling. We volgen elke patiënt vanaf screening tot vijf jaar de operatie.”

In Maatje! staan alle ins en outs, van het eerste gesprek bij de specialist tot het nazorgtraject bij fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Onder begeleiding van deze professionele maatjes verandert er veel na de operatie. Niet alleen met het lichaam, maar ook het eetpatroon, levensstijl, enzovoort. Wat dit betekent en hoe patiënten ermee kunnen gaan, staat allemaal in het magazine.

Tijdschrift Maatje! wordt in een oplage van 1.500 exemplaren verspreid bij alle huisartsen in Midden-Brabant en uitgedeeld aan patiënten die onder behandeling zijn in het Obesitas Centrum. Daarnaast staat het magazine op de website van het ziekenhuis, www.etz.nl/maatje.