Loon op Zand herdenkt en gedenkt einde Tweede Wereldoorlog

Foto: Gemeente Loon op Zand

Vanochtend legden burgemeester Hanne van Aart en wethouder Frank van Wel namens de gemeente een bloemstuk bij het Vredesmonument aan de Horst in Kaatsheuvel. Dit ter nagedachtenis aan het feit dat met de capitulatie van Japan de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Hiermee kwam ook een einde aan de bezetting van Nederlands-Indië door Japan.

Dit jaar geen toeschouwers

Dit jaar waren er, door het coronavirus, geen toeschouwers aanwezig bij het plaatsen van het bloemstuk. Vanaf vanmiddag kunt u op eigen gelegenheid het Vredesmonument bezoeken. Zorg wel dat u 1,5 meter afstand houdt van elkaar. Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk, dan verzoeken wij u thuis te blijven.

Achtergrond

Nederland werd bevrijd op 5 mei 1945. In voormalig Nederlands-Indië was op die datum echter nog geen sprake van bevrijding. Pas met de capitulatie van Japan kwam op 15 augustus 1945 de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden definitief ten einde. Bij de plechtigheid herdenkt de gemeente Loon op Zand de ingrijpende gebeurtenissen en in het bijzonder de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om voormalig Nederlands-Indië.

Meer weten?

Lees dan verder op www.15augustus1945.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen