Explosieve stijging aantal tekenbeten in Nederland

Foto: Pixabay

Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan in eerdere jaren. Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Het is daarom belangrijk dat mensen zich na bijv. een bezoek in de Loonsche en Drunense duinen goed controleren op tekenbeten.

In de voorgaande drie jaar werden de meeste tekenbeten gemeld in de maand juli. Daarom is het de komende tijd extra belangrijk dat mensen zich goed controleren op tekenbeten na een bezoek ‘in het groen’. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt. Teken moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Daarna moet men de beetplek nog drie maanden in de gaten houden. Verschijnt hier een ringvormige vlek of krijgt men griepachtige of andere klachten neem dan contact op met de huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.

Mensen bij wie door een arts de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan een onderzoek om langdurige klachten na Lyme beter te voorkómen en te behandelen. Het RIVM is samen met de Lyme-centra van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn dit unieke onderzoek gestart. Mensen die de ziekte van Lyme oplopen kunnen zich via www.tekenradar.nl of via de eigen huisarts aanmelden voor deelname.

Sinds de start van Tekenradar.nl in 2012 zijn er niet eerder zoveel tekenbeten gemeld in de eerste helft van het jaar. Er werden 4740 tekenbeten geregistreerd. Dat is 20 procent meer dan het record vorig jaar. De toename was vooral te zien in mei (1379 tekenbeten, 27 procent meer dan vorig jaar) en in juni (2594 tekenbeten, 42 procent meer dan vorig jaar). In maart en april werden juist minder tekenbeten gemeld dan vorig jaar. De gemiddelde temperatuur in het voorjaar van 2015 lag dan ook flink lager dan in 2014 waardoor dit jaar het tekenseizoen later op gang kwam.

Reacties

article
13284
Explosieve stijging aantal tekenbeten in Nederland
Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen
https://loon-op-zand.nieuws.nl/nieuws/13284/explosieve-stijging-aantal-tekenbeten-in-nederland/
2015-07-10T12:30:58+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/204/2015/07/tekenbeet-e1436524152521.jpg
Nieuws