Ontwikkelingen arbeidsmarkt en arbeidsmigranten

Foto: Foto Bardie

In de regio Hart van Brabant groeit de logistieke sector enorm. In Tilburg en Waalwijk is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de aanleg van logistieke bedrijventerreinen en de ontwikkeling van havens. Dat zorgt voor veel werkgelegenheid ook voor inwoners van onze gemeente.

De vraag naar arbeid is in de logistieke sector zo groot dat de lokale arbeidsmarkt niet aan die vraag kan voldoen. Dit betekent dat we te maken krijgen met arbeidsmigranten die huisvesting zoeken in onze krappe woningmarkt. Veel arbeidsmigranten verblijven hier korter dan 6 maanden en gaan dan terug naar hun land van herkomst. Gezien de huidige economische ontwikkelingen en de blijvende groei van de logistieke sector zal deze groep van arbeidsmigranten de komende jaren sterk toenemen.

Regeren is vooruitzien dus zullen de werkgevers en de gemeenten waar de bedrijven gevestigd zijn samen voor voldoende en goede huisvesting moeten zorgen. Ook zullen we richtlijnen moeten opstellen wat wordt verstaan onder goede huisvesting. Wat GemeenteBelangen betreft is huisvesting in caravans op campings geen optie en we zullen dan ook alles in het werk stellen om huisvesting op campings te voorkomen en bestaande huisvesting terug te draaien in het belang van de arbeidsmigranten zelf maar ook in het belang van de toeristische sector.

Er zijn arbeidsmigranten die de keuze maken hier langdurig te verblijven. Deze groep zal zich op de huizenmarkt begeven en huizen kopen en of huren. GemeenteBelangen staat op het standpunt dat als arbeidsmigranten zich in onze gemeente blijvend of langdurig vestigen zij zich dienen in te schrijven bij de gemeente zodat zij net als elke andere inwoner gaan bijdragen aan de gemeentelijke voorzieningen. GemeenteBelangen vindt het belangrijk dat deze nieuwkomers normaal worden gehuisvest in de verschillende wijken zodat deze nieuwe inwoners goed kunnen integreren. In overleg met aanbieders als Casade zal daar goed naar gekeken moeten worden. GemeenteBelangen vindt het onwenselijk dat in woonwijken huizen worden opgekocht waar meerde arbeidsmigranten worden gehuisvest in een woning. Hier moet echt tegen worden opgetreden.

Naast huisvesting zullen we ook moeten zorgen dat we in het sociale domein onze zaken goed hebben voorbereid zodat de nieuwe inwoners zich thuis voelen en samen met werkgevers gewerkt wordt aan programma’s om onze gezamenlijk waarden en normen te kennen. Te zorgen dat de kinderen in het onderwijs mee kunnen en zij geen achterstanden oplopen. We hebben de komende jaren op het gebied van arbeidsmigranten nog het nodige werk te verzetten. GemeenteBelangen zal zich binnen de gemeente en in de regio in zetten voor een goed beleid op dit gebied. Waarbij iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen.

Gerard Bruijniks
Lijsttrekker GemeenteBelangen
Betrokken en dichtbij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen