Loon op Zand verwelkomt Oekraïense vluchtelingen

Voormalige Theresiaschool
Foto: Google Streetview

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand biedt vanaf 28 maart 2022 opvang aan 30 – en indien nodig mogelijk meer – Oekraïense vluchtelingen in de voormalige Theresiaschool aan de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel. Hiermee geeft de gemeente Loon op Zand gehoor aan de oproep van het kabinet om vluchtelingen uit de Oekraïne tijdelijk onderdak en de noodzakelijke hulp en ondersteuning te bieden.

Burgemeester Hanne van Aart: “De schrijnende situatie in Oekraïne blijft zorgelijk en raakt velen van ons diep. Uit de talloze hartverwarmende initiatieven vanuit de Loonse samenleving spreekt een enorme betrokkenheid van onze inwoners. Daar zijn we dankbaar voor en trots op! Als gemeente nemen wij onze verantwoordelijkheid en bieden opvang voor deze vluchtelingen in nood. Een warm onderkomen waar ze tot rust kunnen komen na het ontvluchten van de onmenselijke oorlogssituatie in de Oekraïne.”

Hulp recreatieondernemers

Ook verschillende recreatieondernemers bieden een helpende hand. Mocht zich plotseling een aantal vluchtelingen in onze gemeente melden, stellen zij hun locaties beschikbaar voor acute noodopvang. ”Daarvoor zijn wij hen zeer erkentelijk”, aldus Van Aart.

Tijdelijke opvang voormalige Theresiaschool

Na onderzoek naar geschikte opvanglocaties heeft het college van burgemeester en wethouders de voormalige Theresiaschool aangewezen als tijdelijke opvanglocatie. De duur van de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen is moeilijk in te schatten, maar is maximaal voor een periode van 2 jaar.

Hulp inwoners

Burgemeester Van Aart over alle mooie Loonse initiatieven: “Vanuit alle hoeken van de samenleving biedt men een helpende hand, van slaapplaatsen tot hulpgoederen, noem het maar op. Fantastisch natuurlijk, maar we kunnen deze hulp als gemeente niet zelf coördineren.” Inwoners die iets willen doen of spullen aan willen bieden, kunnen dit plaatsen op www.loonopzandvoorelkaar.nl. Daarnaast kunnen zij terecht bij VluchtelingenWerk Nederland of UNHCR. Zij hebben een landelijk platform voor Nederlanders die een kamer willen aanbieden aan een vluchteling, vrijwilligerswerk willen doen of spullen willen brengen.

Doneren

Voor het doneren van geld voor hulpgoederen en medische hulp kunt mensen terecht bij het Rode Kruis Nederland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen