Kennisgebrek en kosten drempels voor aardgasvrij wonen

Foto: Pixabay.com

Het recente inwoneronderzoek over energiebesparing en aardgasvrij wonen levert nuttige informatie op voor de beweging die de gemeente wil maken naar een aardgasvrije toekomst.

In totaal spraken 256 respondenten zich uit over maatregelen en de bereidheid om hun woning duurzamer te maken. Op vragen waarom mensen (nog) geen maatregelen nemen, kwamen een gebrek aan technische informatie en financiële middelen vaak terug, net als verwachte hoge kosten van maatregelen.

In september nodigde de gemeente het inwonerpanel en andere inwoners uit om online vragen te beantwoorden over aardgasvrij wonen. Hiermee wilde de gemeente input krijgen voor hoe Loon en Zand in de toekomst aardgasvrij kan worden. Wethouder Gerard Bruijniks: “De onderzoeksresultaten geven belangrijke signalen af over wat inwoners belangrijk vinden. Dit nemen we mee in de Transitievisie Warmte, waarin we beschrijven hoe Loon op Zand aardgasvrij kan zijn in 2050. Dat kan niet zonder de inzet van inwoners. We moeten daarom weten wat zij nodig hebben om hun woning duurzamer te maken, zodat ze daar de komende jaren ook mee aan de slag kunnen gaan.”

Energiebesparing meer in beeld dan aardgasvrij

Waar de meeste respondenten al bezig zijn met (kleine) energiebesparingsmaatregelen, is meer dan de helft (nog) niet bezig met voorbereidingen om over te kunnen stappen naar een andere warmtebron dan aardgas. Bruijniks benadrukt: “Woningen en andere gebouwen kunnen vanaf 2050 geen gebruik meer maken van aardgas. Daarom is het belangrijk dat wij mensen meegeven om bij een verhuizing of verbouwing hier al rekening mee te houden.”

Zorgen over betaalbaarheid

Een grote meerderheid maakt zich zorgen over de kosten om hun huis aan te passen. Bruijniks: “We moeten goed kijken hoe we aanpassingen voor iedereen betaalbaar kunnen maken, bijvoorbeeld via een duurzaamheidslening of andere mogelijkheden die we willen onderzoeken. Ook de betaalbaarheid van energielasten is voor sommige inwoners een serieus probleem. Een investering in goede woningisolatie kan de maandelijkse energiekosten flink laten afnemen.”

Regie en informatie vanuit gemeente

Een meerderheid van de respondenten onderkent het klimaatprobleem. Het grootste deel (64%) vindt het ook goed dat de gemeente de regie neemt om aardgasvrij te worden. Driekwart van de respondenten wil informatie hierover ontvangen van de gemeente of van een onafhankelijke energiespecialist, zoals energiecollectief ECLoZ. Zij willen de informatie ontvangen via een online nieuwsbrief (42%), een persoonlijk gesprek (41%%) en via de website van de gemeente (32%). De resultaten van het onderzoek zijn te lezen via loonopzand.nl/inwonerpanel. Meer informatie over aardgasvrij wonen: loonopzand.nl/aardgasvrij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen