‘Snelheidsmeter Spaarpot’ op Hydra in Loon op Zand

in de Hydra in Loon op Zand wordt door wethouder Gerard Bruijniks een snelheidsmeter ‘geopend’.
in de Hydra in Loon op Zand wordt door wethouder Gerard Bruijniks een snelheidsmeter ‘geopend’.
Foto: Pix4Profs / Jules van Iperen

LOON OP ZAND – Normaal moet je flink in de buidel tasten als je te hard voorbij een flitspaal rijdt. Op de Hydra in Loon op Zand draaien we het per vandaag om: daar levert je aan de snelheidslimiet houden geld op.

In de Hydra wordt al jaren te hard gereden en dat terwijl er twee basisscholen gelegen zijn. Vanuit de hele wijk steken kinderen hier dagelijks de weg over. Ouders, bewoners en de schoolbesturen van de Blokkendoos en de Vlinderboom maken zich daar zorgen over. ‘Gewone’ verkeersremmende maatregelen niet lastig vanwege de buslijn die daar loopt. Daarom zocht de gemeente naar een manier om automobilisten bewust te maken van hun rijgedrag.

Snelheidsmeter Spaarpot beïnvloedt rijgedrag positief

Automobilisten die vanaf vandaag door de Hydra rijden, zullen de nieuwe Snelheidsmeter Spaarpot zien staan. Met deze snelheidsmeter roept de gemeente hen drie weken lang op om met gepaste snelheid te rijden. “Zo proberen we het gedrag van de automobilist positief te beïnvloeden”, legt wethouder Gerard Bruijniks uit. Het lijkt te werken: in andere gemeenten zorgde de snelheidsmeterspaarpot namelijk op bepaalde plaatsen voor 25 procent minder hardrijders.

Hoe werkt het?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de maximale snelheid houdt en de snelheidsmeter passeert, brengt € 0,05 op voor de spaarpot. De bestuurder ziet een duimpje omhoog en het gespaarde bedrag dat in een digitale spaarpot valt. De Provincie Brabant is eigenaar van deze bijzondere snelheidsmeter én betaalt de opbrengst. Gemeenten mogen de meter inzetten op een zelfgekozen locatie. Na een periode van ongeveer drie weken verhuist de snelheidsmeter weer naar een andere gemeente.

0 verkeersslachtoffers

Gemeente Loon op Zand streeft samen met andere Brabantse gemeenten, politie, Rijkswaterstaat, Openbaar Ministerie en de provincie Noord-Brabant naar nul verkeersslachtoffers in Brabant. Om dat te realiseren, investeren ze in de infrastructuur maar werken óók aan het verminderen van onveilig verkeersgedrag. Als álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid, zou 90% van alle ongelukken te voorkomen moeten zijn.

Alle over de Hydra rijdende automobilisten die zich aan de snelheid houden doen de komende drie weken een digitale duit in het zakje. Het uiteindelijke bedrag dat gespaard kan worden is maximaal 2000 euro. Met deze opbrengst knappen de scholen hun schoolplein op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen