Kern Loon op Zand beter verbonden met de Duinen

Foto:

LOON OP ZAND – Het aanzien van het centrum van Loon op Zand werd de voorbije maanden warmer en gezelliger. Onder de noemer ‘Groene geleiding’ kwamen gezamenlijke plannen van de gebiedscommissie, inwoners en de gemeente tot leven. Alles om de dorpskern aantrekkelijker, veiliger en tegelijkertijd vanuit de Loonse en Drunense Duinen beter bereikbaar te krijgen.

In de afgelopen maanden is er flink wat groen aangeplant in de kern Loon op Zand. “Hiermee halen we het prachtige groen van onze natuurparken naar onze gemeente toe”, zegt infra-wethouder Gerard Bruijniks. Zijn toerisme-collega Frank van Wel vult aan “We zijn geen dorp waar je snel-snel doorheen moet willen. Integendeel: pak de rust, neem de tijd en geniet van de natuur. Als je klaar bent met wandelen kun je de inwendige mens komen versterken.”

Gebiedscommissie

Voordat de schop in de grond ging, werden er plannen getekend en uitgebreid besproken. De gebiedscommissie nam de taak op zich de pennenvruchten van Jeroen Klijn van het Loonse Bureau Broeders met ondernemers en inwoners te bespreken en af te stemmen. De tekeningen hingen in de Kiosk en in de bibliotheek van De Wetering zodat iedereen er op zijn gemak iets van kon vinden.

Beide wethouders zijn zeer te spreken over de rol die de Gebiedscommissie Loon op Zand op zich nam. “Daardoor is deze breed gedragen oplossing er kunnen komen”, zegt Bruijniks. “Dat op deze manier kan worden samengewerkt is wat Loon op Zand zo’n mooie gemeenschap maakt.”

Flaneren

Sinds ‘Groene Geleiding’ zijn flanerende voetgangers duidelijker en veiliger afgescheiden van de verkeersweg. Hoveniersbedrijf Signa Terra en aannemer Van Doorn, beiden uit Geldermalsen, tekenden voor de uitvoering. Op verschillende plaatsen op het traject Kerkstraat – Oranjeplein brachten ze accenten aan in de vorm van lage beukenhaagjes. Rond het pleintje van De Kiosk kwamen zandduintjes met duingras. Een mooi hekwerk scheidt voetgangers veilig af van de weg.

Op de hoek met de Ecliptica, naast huisnummer 20, is de kale muur van Bureau Broeders groener geworden met een beukenhaag en twee bankjes. Als afscheiding met de weg ligt ook hier een duinpartij met duingras en er staat een boom. Binnenkort komt er nog een grove, meerstemmige den op de hoek.
Omdat ze voortaan minder op auto’s en fietsers hoeven letten, krijgen bezoekers als vanzelf meer aandacht voor elkaar, de terrasjes en de winkels. “Dat is goed voor de handel”, lacht wethouder economie Van Wel. “En het is gewoon mooier.”

Het project was onderdeel van ‘Hart voor de zaak’, een programma van de provincie Noord-Brabant om de detailhandel te ondersteunen en leegstand in de kernen tegen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen