Burgemeester sluit met spoed oud-klooster Erasstraat Kaatsheuvel

De burgemeester van Loon op Zand sluit met ingang van vanmiddag 16.00 uur, voor de duur van twee weken, het pand Erasstraat 5 in Kaatsheuvel.

Het voormalige klooster, waar maximaal 67 arbeidsmigranten in gehuisvest mogen worden, was op de avond van woensdag 20 januari het toneel van een grote inzet van hulpdiensten. Om de rust in de buurt te herstellen en orde op zaken te kunnen stellen besloot burgemeester Van Aart tot de spoedsluiting.

Naar wat zich precies afspeelde in de aanloop naar de tumultueuze woensdagavond doet de politie nog onderzoek. Het lijkt vooralsnog te gaan om drugsgerelateerd geweld, mishandeling en vrijheidsberoving. De politie verrichtte woensdagnacht twee aanhoudingen.

‘Wet Victoria’

“Met de strafrechtelijke kant van de zaak hebben wij verder geen bemoeienis”, zegt burgemeester Hanne van Aart. “We sluiten het pand omwille van de openbare orde en veiligheid en zetten daarvoor artikel 174a van de Gemeentewet in, de zogenoemde ‘Wet Victoria’.” Dit artikel geeft de burgemeester de bevoegdheid een privaat pand voor een bepaalde tijd te sluiten als het vermoeden bestaat dat de openbare orde vanuit dat pand verstoord wordt.
Van Aart wil benadrukken dat van de 54 arbeidsmigranten die momenteel het pand bewonen een grote meerderheid zich keurig aan alle gedrags- en fatsoensregels heeft gehouden. Verder is er nooit sprake geweest van de overtreding van vergunningsregels. “Wanneer je tientallen jonge mensen in een pand huisvest, merk je daar als omgeving gegarandeerd iets van”, zegt ze. “Tot woensdagavond was de overlast tamelijk onschuldig, nu ging het even flink mis. De sluiting wil de rust herstellen en helpen eventueel in de buurt ontstane gevoelens van onveiligheid te temperen.”

In de loop van vandaag worden alle in de Erasstraat gehuisveste arbeidsmigranten door hun werkgevers elders ondergebracht.

Lees ook: https://loon-op-zand.nieuws.nl/112/71659/vrouw-gewond-bij-mishandeling-in-kaatsheuvel-man-aangehouden-na-zoektocht/ 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen