Overal reanimatiekastjes (AED)

Elke week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en de automatische externe defibrillator, de AED, wordt ingezet.

Dekkend AED-netwerk

De gemeente gaf stichting Heartsafe Kaatsheuvel en EHBO-vereniging Sint Rafaël in 2018, 2019 en 2020 subsidie om het AED-netwerk verder uit te breiden. Door de inzet van stichting Heartsafe Kaatsheuvel, EHBO-vereniging Sint Rafaël, de subsidie van de gemeente en de ondersteuning van inwoners en ondernemers beschikt onze gemeente nu als een van de eerste gemeenten over een dekkend AED-netwerk. Dit betekent dat in bijna de hele gemeente binnen iedere 300 meter een AED hangt.

Flesseninzamelingsactie

We zijn er echter nog niet. Een aantal AED’s is aan vervanging toe. Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, starten stichting Heartsafe Kaatsheuvel en EHBO-vereniging Sint Rafaël in de Albert Heijn en Jumbo’s in Kaatsheuvel en de Coop in Loon op Zand een flesseninzamelingsactie. De gemeente vult de opbrengst aan zodat iedere wijk tenminste één AED houdt.

Burgerhulpverlener

Een AED, zo’n reanimatiekastje, moet op de juiste manier bediend worden. Daarvoor zijn burgerhulpverleners nodig. Als burgerhulpverlener krijg je een korte training en staat daarna aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem. Bij een hartstilstand in je buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners nodig. Burgerhulpverlener worden of meer informatie? Ga naar de pagina Wat doet een burgerhulpverlener op www.hartstichting.nl

Cursus volgen?

Je kunt burgerhulpverlener worden als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een reanimatiecursus of -training hebt gevolgd. Kijk voor het aanbod van EHBO-vereniging Sint Rafaël Loon op Zand op http://ehbo-loonopzand.nl/ en van EHBO-vereniging Damiaan Kaatsheuvel op https://www.ehbokaatsheuvel.nl/.

Meer informatie?

Wilt u een burgerinitiatief starten, heeft u vragen of wilt u weten waar de AED’s in uw buurt hangen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen