Brief Hanne van Aart aan iedereen in Loon op Zand

Foto: Gemeente Loon op Zand

Nadat minister-president Mark Rutte vanuit het Torentje had afgekondigd dat Nederland weer in lockdown ging, schreef burgemeester Hanne van Aart de inwoners, ondernemers en verenigingen in Loon op Zand een open brief. Om de maatregelen nog eens op een rijtje te zetten en om mensen die te steunen. “Het kan zijn dat de berichtgeving u raakt omdat ze u emotioneert, bang maakt of erger. Blijf in dat geval niet stil, laat u horen en helpen.”

Beste inwoner van Loon op Zand,

Dat het niet goed ging met het coronavirus was bekend. In de loop van maandag 14 december werd duidelijk dat het kabinet drastisch ging ingrijpen. Dat viel velen koud op het dak.

Juist in de tijd van het jaar waarin we snakken naar rust, gezelligheid, warmte en een extra knuffel wordt ons gevraagd meer afstand te nemen. Sluiten ‘non-essentiële winkels’ (voor kleding, schoenen, meubels, boeken, platen, serviesgoed, cadeautjes – de leuke dingen van het leven), kappers, nagelsalons, sportscholen, musea, pretparken en theaters. Sluiten ook de scholen en komen alle schoolgaande kinderen weer ruim een maand gedwongen thuis te zitten. Cafés, restaurants, clubs en discotheken waren al langer plekken waar we niet heen mochten. We gaan in lockdown – het is om bang, bedroefd en boos van te worden.

Elk van die gevoelens begrijp en herken ik. Elk van die emoties ervaar ikzelf, in wisselende kracht. En ik zie en hoor hoe mensen om me heen onder zowel het virus als de maatregelen lijden. Omdat ze zelf ziek werden. Omdat ze mensen kennen die ziek werden en stierven. Omdat ze het niet meer zien zitten en merken dat ze zelf chagrijnig zijn en door anderen chagrijnig bejegend worden. Of omdat de maatregelen hun leven, soms zelfs hun toekomst, ernstig hinderen.

Ik sprak mensen die zich dag na dag het vuur uit de sloffen lopen in de gezondheidszorg. In plaats van de waardering van eerder dit jaar oogsten ze nu hoon en kritiek.

Er kruipt steeds meer twijfel in onze harten; gaat het wel goed? Waarom lukt het wereldwijd niet om dit virus eronder te krijgen? Wat is er toch allemaal aan de hand?

Offers

De offers zijn enorm. Mensen moesten hun bedrijf sluiten, van regeringswege of omdat klanten weg bleven. Compensatieregelingen blijken niet altijd afdoende, de omzet stokt, het laatste geld gaat op, het privévermogen verdampt, wordt negatief en uiteindelijk gaan ze failliet, persoonlijk en als bedrijf. Weg pensioen, onderneming, dromen van een mooie, zorgeloze toekomst. Anderen hadden deze tijd van hun leven willen reizen, ontdekken, studeren, liefhebben, plezier maken.

Mét de minister-president vraag ik u verstandig te zijn en blijven. Om niet ieder voor zich een eigen strategie tegen deze pandemie in te zetten. Het niet beter te weten dan mensen die tientallen jaren van hun leven aan het bestuderen van virussen besteedden. We redden het samen, niemand alleen.

Maatregelen

Daarom vraag ik u dringend u aan de maatregelen te houden. Des te eerder kunnen we hopen op een terugkeer naar normaal.

Nog steeds geldt:

  • Houd tenminste 1,5 meter afstand van elkaar en vermijd drukte;
  • Was vaak je handen;
  • Werk als het enigszins kan thuis;
  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen;
  • Draag in ieder geval een mondkapje waar dat moet – en liefst ook waar dat mag;
  • Nies en hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
  • Als je in de omgeving bent geweest van mensen die het virus bij zich droegen, ga dan in zelfisolatie. Op de vijfde dag kunt u zich, ook als u zelf geen klachten heeft, laten testen. Maak daarvoor een afspraak bij de GGD via 0800-1202 (hou uw Burgerservicenummer bij de hand). Als u het virus niet blijkt te hebben, kunt u de zelfisolatie opheffen. Laat u zich niet op dag vijf testen, dan blijft u tien dagen thuis, ook als u klachtenvrij blijft.

De minister-president kondigde ook nieuwe maatregelen af. Hieronder zet ik de belangrijkste nog even op een rij. (Deze opsomming is niet volledig. De actuele stand van zaken is altijd te vinden op de websites van Rijksoverheid en Veiligheidsregio. Verderop in deze brief staan de links.)

Bezoek

Een huishouden mag maximaal twee personen van dertien jaar of ouder ontvangen. Met Kerstmis geldt een maximum van drie personen van dertien jaar of ouder.

Bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten zijn verboden, uitgezonderd religieuze bijeenkomsten en uitvaarten. Hiervoor geldt een maximum van dertig personen – mits zij onderling anderhalve meter afstand houden.

Contactberoepen

Kappers, nagelsalons, schoonheidsspecialisten, masseurs (niet zijnde fysiotherapeuten) en sekswerkers mogen in ieder geval tot en met 19 januari hun beroep niet uitoefenen. Ook de klant kan bij overtreding beboet worden. (Onder contactberoepen vallen niet medische en paramedische beroepen als tandarts, mondhygiënist en fysiotherapeut.)

Horeca

Alle horeca wordt gesloten, met uitzondering van hotels. Daar mogen mensen uitsluitend overnachten, er mag geen eten of drinken worden geserveerd. Elders mag eten en drinken alleen nog bij een loket worden afgehaald (één persoon per keer) of worden bezorgd. Er mag in of direct rondom geen enkele horecagelegenheid gegeten of gedronken worden. Dus ook niet buiten!

Onderwijsinstellingen

Per woensdag 16 december sluiten alle scholen, van basis- tot voortgezet en van beroeps tot universitair onderwijs, tot zeker maandag 18 januari hun deuren. Zij stappen zoveel mogelijk over op online onderwijs.

Ook de kinderopvang gaat dicht; uitsluitend voor kinderen van wie de ouders een essentieel beroep uitoefenen en voor kinderen die kwetsbaar zijn of zich in een kwetsbare omgeving bevinden is er plaats in de opvang.

Reizen

Het dringende advies om geen buitenlandse reizen te plannen wordt verlengd van half januari tot half maart. Beperk ook binnenlands het aantal reisbewegingen, zowel met het openbaar vervoer als op eigen gelegenheid.

Maak geen dagtripjes, ga niet shoppen, blijf zoveel mogelijk op één plaats. Het is toegestaan om als gezin een huisje te huren maar het dringende advies is ook dan om zoveel mogelijk in en om dat huisje ‘thuis’ te blijven.

Sport

Sportscholen, zwembaden en overdekte sportgelegenheden zijn gesloten. Er worden geen wedstrijden meer gespeeld, met uitzondering van de professionele competities. Alle andere sportwedstrijden en -trainingen in groeps- of verenigingsverband zijn zeker tot en met 19 januari verboden, met uitzondering van kinderen tot 18 jaar.

De maximale groepsgrootte voor sporters in de buitenlucht van 18 jaar of ouder is twee. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.

Supermarkten

Voor supermarkten geldt een actief deurbeleid; er mag een maximum aantal bezoekers tegelijk binnen zijn. Een (gedesinfecteerd) winkelwagentje of mandje is verplicht zodat er op ieder moment goed toezicht kan worden gehouden op het aantal klanten.

Winkels

Alle winkels die niet-essentiële producten verkopen zijn gesloten. Alleen winkels die vooral levensmiddelen en/of medicijnen verkopen (supermarkten, bakkers, groente-, vis- en vleeshandel, apotheken, drogisterijen, audiciens en opticiens) mogen open blijven. Hetzelfde geldt voor banken.

Er is voor non-food GEEN afhaalfunctie mogelijk. Een uitzondering is het afhalen van bestelde goederen in winkels voor doe-het-zelf-artikelen, zoals bouwmarkten. Voor de overige winkeliers is bezorgen wel een mogelijkheid.

Steun

Het kan zijn dat bovengenoemde maatregelen u direct raken. Omdat uw onderneming de komende maand gedwongen dicht is en u niet weet of en hoe u die financiële klap te boven kunt komen. Neem snel contact op met Station88 (www.station88.nl). De mensen daar kunnen u helpen en desgewenst discreet de weg wijzen.

Wie dringend financiële steun nodig heeft, hetzij als zelfstandig ondernemer. hetzij als medewerker of werkzoekende, vindt altijd gehoor bij Baanbrekers (www.baanbrekers.org). Ook voor Tozo- en NOW-regelingen bent u hier aan het juiste adres. Beide organisaties zijn nauw gelieerd aan onze gemeente en durf ik vol vertrouwen bij u aan te bevelen.

Het kan ook zijn dat de berichtgeving u raakt omdat ze u emotioneert, bang maakt of erger. Blijf ook in dat geval niet stil, laat u horen en helpen. Onder deze brief staan de telefoonnummers van mij en mijn collega’s; als u een luisterend oor zoekt is dat nooit ver weg. Sowieso kunt u altijd terecht bij uw huisarts, bij het Wijkteam, bij de Vrijwilligerscentrale of anders bij mensen bij u in de straat. U staat er versteld van hoe ontzettend veel lieve, sociale mensen er in onze gemeente wonen op wie u niet vergeefs een beroep doet.

Informatie

Ik beloofde u nog een aantal links. Op www.rijksoverheid.nl staan altijd de landelijke regels. Op www.rivm.nl kunt u nalezen op welke informatie het kabinet zich baseert. En www.vrmwb.nl is de site van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Die is in deze regio verantwoordelijk voor ons aller veiligheid. De GGD Hart voor Brabant ziet u op www.ggdhvb.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over coronatests, quarantaineadvies enzovoort. Met vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij het telefoonteam. Dat verbindt u door met wie u verder kan helpen.

Soms bestaat het werk van een bestuurder uit het uitdelen van bittere pillen. Kan ze niks anders doen dan balen en bits waarschuwen. Soms is onze samenleving nu eenmaal niet anders gezond te krijgen dan door stevig en duidelijk in te grijpen. Dit is zo’n moment.

Bovenal reken ik op uw, mijn, onze goede wil. Iedereen begrijpt dat niemand dit virus en deze maatregelen toejuicht. Allemaal lijden we er in meer of mindere mate onder. Iedereen kent wel iemand die iemand verloor als gevolg van deze ellende. Of iemand die gedwongen thuis zit. Vrijwel iedereen had deze feestdagen liever anders ingevuld dan door zoveel mogelijk thuis te blijven.

Laten we alleen al daarom in vredesnaam proberen voor elkaar lichtpuntjes te zijn in deze donkere dagen. De ander kan er net zoveel aan doen als u; wees lief voor elkaar.

Met hartelijke groet,

Hanne van Aart
Burgemeester

Download hier de hele brief in pdf-bestand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen