Plantenbakken Anton Pieck- en Weteringplein geadopteerd

Foto: Gemeente Loon op Zand

Donderdag 26 november ondertekenden wethouder Gerard Bruijniks en het bestuur van stichting Pieckplein Winterfestijn een groene samenwerkingsovereenkomst. De stichting adopteert de mobiele en vaste plantenbakken op het Anton Pieck- en Weteringplein.

Onderhoud niet meer in begroting 2021

Het onderhoud van de mobiele en vaste plantenbakken aan de pleinen wordt niet meer opgenomen in de begroting voor 2021. Het onderhoud van de mobiele en vaste plantenbakken op de pleinen en in de kern van de Moer werd te kostbaar. Vooral de transportkosten van de mobiele bakken op het Anton Pieckplein rezen de pan uit. Bij ieder evenement moesten de bakken door een machine verplaatst worden. De gemeente ging daarom op zoek naar adoptanten, zoals al eerder in de Moer is gebeurd.

Kracht van de samenleving

“Toen het bericht over de begroting naar buiten kwam, zat het bestuur in overleg over de jaarlijkse kerstboom op het Anton Pieckplein. Ieder jaar kiezen wij, naast het plaatsen van de kerstboom, een goed doel uit dat het algemeen belang dient. Het idee om de plantenbakken te adopteren werd hier dus snel geboren”, aldus Toni Smits en Piet den Hartog.

Na een telefoontje met wethouder Gerard Bruijniks en kort contact met het brede netwerk van de stichting, werd al snel duidelijk dat het niet alleen bij een idee zou blijven. De partners gaven vrij snel aan vrijblijvend mee te willen denken in onder andere aanplanting van nieuw groen, het verzetten van de bakken bij evenementen en het verzorgen van groot onderhoud.

Daarnaast werden ook de vertegenwoordigers van de Noordwand en Westwand van het plein benaderd met de vraag of zij zich wilden inzetten als een toeziend oog op het Anton Pieckplein en of zij er zorg voor willen dragen dat zwerfvuil op tijd uit de bakken wordt verwijderd. En gelukkig waren ook zij enthousiast!

Groene samenwerkingsovereenkomsten

De gemeente is met dezelfde stichting ook in gesprek gegaan over de adoptie van de plantenbakken op het Weteringplein in Loon op Zand. Wethouder Gerard Bruijniks: “ik ben er trots op dat ideeën uit de samenleving snel omgezet worden in daden. En ook verrast door hoe iedereen zo snel en enthousiast hun steentje bijdragen. In de Moer worden de plantenbakken al geruime tijd door de inwoners onderhouden. Door de kracht van de samenleving ontstaan mooie initiatieven!”
Vanaf vandaag wordt het eerste onderhoud aan de plantenbakken op het Anton Pieckplein gedaan. Niet lang daarna zal de Kerstboom het plein gaan versieren. Het Weteringplein volgt dan snel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen