Brief Hanne van Aart aan bewoners gemeente Loon op Zand: ‘Het coronavirus is hardnekkiger dan gedacht’

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Aan alle inwoners van de gemeente Loon op Zand. Het COVID19-virus blijkt hardnekkiger dan gedacht. Na een rustige zomerperiode, waarin we vrijer ademden, slaat het virus terug. Het aantal besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames en overlijdens loopt op. De tweede golf is daar, het kabinet scherpt de maatregelen aan. Het zal niemand ontgaan.

Dat was de vervelende boodschap van de persconferentie van maandag 28 september. Dat is ook de vervelende boodschap van deze brief. Al per dinsdag 29 september om 18.00 uur gelden voor ten minste drie weken verdergaande landelijke beperkingen. Zo wil het Rijk voorkomen dat we weer écht in lock-down moeten, zoals in april.

Ook bij mij en bij ons als gemeentebestuur komen deze maatregelen hard aan. We deden de afgelopen zeven maanden allemaal zo ons best het virus te verslaan. Strengere maatregelen voelen daarmee als een straf die we niet verdienen. Zo graag had ik ons allemaal een nieuw stapje op weg naar ‘normaal’ gegund. Helaas doen we in plaats daarvan een stap terug. Ik houd me vast aan de overtuiging dat we, hoewel we deze slag verliezen, uiteindelijk gaan overwinnen.

Graag deel ik met u wat inzichten over bekende en nieuwe maatregelen en wil ik u meenemen in afwegingen die de komende weken gemaakt zullen worden.

Maatregelen

Er is de vaste riedel aan maatregelen waaraan iedereen zich al altijd en overal moest houden. Die riedel kan iedereen inmiddels zo’n beetje dromen: houd tenminste 1,5 meter afstand van elkaar. Vermijd drukte. Was vaak je handen. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Nies en hoest in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Er werden ook nieuwe maatregelen afgekondigd. Hieronder zet ik de belangrijkste nog even op een rij. (Let op: deze opsomming is niet volledig! De actuele stand van zaken is te vinden op de website van de Rijksoverheid.)

(Openbaar) vervoer en werk

  • Beperk reizen en deelnemen aan het verkeer tot het minimum en reis zoveel mogelijk alleen.
  • Houd je aan de corona-aanwijzingen en -voorschriften: mondkapjes in het OV en op de perrons.
  • Werk thuis als dat enigszins kan. Werkgevers zijn verplicht hieraan mee te werken.
  • Brandhaarden (locaties met veel besmettingen op één plek) kunnen 14 dagen worden gesloten.
  • Registratie van contactgegevens bij contactberoepen (kap- of nagelsalon, fysio) is verplicht.

Horeca

  • Bij alle gelegenheden met een horecavergunning stoppen de muziek en de inloop van gasten om 21.00 uur. Om 22.00 uur dienen alle gasten het pand te hebben verlaten.
  • Afhaalrestaurants stoppen om 22.00 uur met de verkoop van alcohol en sluiten om 02.00 uur.
  • Er mogen maximaal 30 personen binnen en 40 personen buiten op het terras zijn.
  • Iedereen heeft een zitplaats (niet dansen of zingen!) en dient naar klachten gevraagd te zijn.
  • Van alle gasten worden de gegevens genoteerd voor bron- en contactonderzoek bij besmetting.

Supermarkten

  • Bij supermarkten geldt een deurbeleid; er mag een maximum aantal bezoekers tegelijk binnen.
  • Een (gedesinfecteerd) winkelwagentje is verplicht.
  • Mensen doen in hun eentje boodschappen.

Bijeenkomsten, groepsaccommodaties en sport

  • Privégezelschappen zijn niet groter dan vier personen (de leden van het eigen gezin plus drie gasten) – ook niet als u in een restaurant of zaal afspreekt!
  • Er mogen nergens meer dan 30 personen binnen en 40 personen buiten zijn. Uitgezonderd:
    • Religieuze bijeenkomsten en uitvaarten
    • Pretparken, detailhandel, musea, markten en andere plekken waar bezoekers doorstromen. Hiervoor bepaalt de Veiligheidsregio op basis van de vloeroppervlakte een maximum aantal bezoekers. Vooraf reserveren kan verplicht zijn.
    • Aangewezen poppodia en culturele instellingen die zijn vrijgesteld van het maximum.
    • Educatieve activiteiten en samenkomsten in/bij onderwijsinstellingen en kinderopvang.
    • Scouting, cultuur, kunst en andere jeugdactiviteiten voor personen tot en met 17 jaar.
  • Bij sporten en sportwedstrijden, zowel binnen als buiten, is publiek niet toegestaan. Ouders die spelers naar een uitwedstrijd vervoeren zijn, in overleg met de ontvangende club, ‘teambege-leiding’. Zij mogen, als ze onderling voldoende afstand houden en niet gaan roepen of zingen, aan de zijlijn staan.
  • Sportkantines zijn gesloten.

Gevaar

Een enkele overtreding van de richtlijnen levert op zichzelf weinig risico op. We vergissen ons allemaal wel eens. Maar al die kleine vergissinkjes samen tellen op tot een levensgroot gevaar. Het gevaar dat onze volksgezondheid bezwijkt en dat nóg striktere maatregelen nodig worden. In sommige regio’s is al sprake van een mondkapjesplicht in openbare, overdekte publieke ruimten. Ook geldt hier en daar al een dringend advies om mondkapjes te dragen in winkels.

Als u zich aan de maatregelen houdt, kúnt u dat doen omdat er regels zijn, omdat het moet. Of omdat voor de overtreding van sommige maatregelen een bekeuring opgelegd kan worden. Ik hoop dat veel mensen de richtlijnen volgen omdat ze verantwoordelijke, verstandige mensen zijn. Die nog steeds écht zij aan zij staan met de medewerkers in de zorg.

Wereldwijd werken vele wetenschappers koortsachtig samen om te ontrafelen of en hoe we tegen het virus te beschermen zijn. Tot die tijd mag het virus niet te veel mensen tegelijk te pakken krijgen, dat kan onze zorg niet aan. Daarom wil ik u vragen om nog voorzichtiger en zorgvuldiger te zijn dan u waarschijnlijk al was.

Afwegingen

Virologen, economen, politici en bestuurders maken intussen lastige afwegingen. Ze moeten hoe dan ook het virus eronder krijgen. Hun besluiten hebben gevolgen. Iedere dag opnieuw zien we de effecten van de maatregelen. Ondernemers die hun uiterste best doen de maatregelen voor hun klanten zo prettig mogelijk uit te voeren. Inwoners die op afstand proberen elkaar nabij te zijn. Onze maatschappelijke partners die zo goed en kwaad als het gaat hun werk blijven doen.

Het valt niet mee. We improviseren terwijl we vooruit gaan. De maatregelen lijken niet altijd logisch of kloppend. Sommige mensen stellen ze daarom graag ter discussie, waar en met wie ze ook zijn. Ik zou iedereen willen vragen te helpen ons met de maatregelen te verzoenen. Accepteer ze, hoe vervelend we ze soms ook vinden. Nationaal en internationaal zoeken we naarstig een uitweg uit deze crisis. We hopen dat ze snel wordt gevonden. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.

Bij de gemeente zien we de gevolgen die de maatregelen om COVID19 in te dammen hebben. We leven mee met mensen die hun baan, inkomen of levenswerk zien verdwijnen. Ik voorzie met buikpijn dat dit voor meer mensen zal gaan gelden. En lees met vrees over smeltende solidariteit, over felle discussies en verdachtmakingen tussen mensen die anders denken over deze crisis. In Loon op Zand hebben we altijd voor elkaar klaar gestaan – ik ben ervan overtuigd dat dat zo blijft.

Informatie

Op www.rijksoverheid.nl staan altijd alle landelijke regels en uitzonderingen. Op www.rivm.nl vindt u de informatie waarop het kabinet zijn beleid goeddeels baseert. En www.vrmwb.nl is de site van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Die is verantwoordelijk voor de Noodverordening zoals ze in onze gemeente geldt. De GGD Hart voor Brabant, ‘onze’ gemeentelijke gezondheidsdienst, zet zijn bevindingen op www.ggdhvb.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over coronatests, quarantaineadvies enzovoort.

Met vragen kunt u altijd terecht bij het gemeentehuis. Het telefoonteam verbindt u vlot door met degene die u verder kan helpen. En anders mag u altijd met mij of een van de wethouders contact opnemen – onze nummers staan weer onder deze brief.

Er is al veel van u en uw omgeving gevraagd de afgelopen maanden. Het is dan ook met schroom en vertrouwen dat ik deze aangescherpte maatregelen met u deel. Met schroom omdat het allemaal nóg langer lijkt te gaan duren en strikter wordt. Met vertrouwen omdat we samen al zover kwamen. Het restant van deze zware reis krijgen we ook nog wel volbracht. Ook al weten we niet hoe ver we nog moeten.

Laten we onderweg goed op ons eigen en elkaars welzijn letten. Laat ons inzien dat helemaal niemand deze situatie wilde of organiseerde. Besef dat we allemaal feilbare mensen zijn. Vergeef elkaar de misstappen en zwakheden, probeer het goede te doen. Dan beloof ik op mijn beurt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat nog strengere maatregelen nodig zijn.

Dat doen we als gemeente door uit te leggen. Desnoods gaan we handhaven, bekeuren, ingrijpen. Het risico dat ik al doende heel impopulair word bij sommigen van u neem ik dan maar voor lief.

Mensen, blijf een beetje aardig voor elkaar. En schroom niet ons te bellen als u ergens mee zit.

Met hartelijke groet,

Hanne van Aart 
Burgemeester (openbare orde, veiligheid en dienstverlening)
06-30564012

Gerard Bruijniks 
Wethouder (ruimtelijke ontwikkeling, openbare ruimte en verkeer & vervoer)
06-22493299
Frank van Wel
Wethouder (economie, sport, toerisme en cultuur)
06-12374035
Jan Brekelmans 
Wethouder (onderwijs, jeugd, zorg, en sociaal domein)
06-51188587

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen