Nieuwjaarsboodschap burgemeester Hanne van Aart: ‘Samen’

Foto: Gemeente Loon op Zand

‘Driving home for Christmas, with a thousand memories’ hoor ik Chris Rea zingen. Ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel herinneringen je in een jaar tijd maakt. Wél weet ik zeker dat ik er het afgelopen jaar – 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand – erg veel mooie herinneringen bij heb gekregen.

Het openingsfeest van 750 jaar Heerlijkheid was in de Efteling. Velen van u waren er bij en genoten van de aftrap van het feestjaar. De toon was gezet! Vervolgens was er iedere maand wel een feestelijke activiteit in het kader van het 750-jarig bestaan van onze gemeente. Het bestuur van de stichting 750 jaar sloeg met veel verenigingen de handen ineen, waardoor bestaande evenementen een 750-jaar-sausje kregen. Een mooi voorbeeld van sámen de gemeente mooier maken. Aan werkelijk iedereen was gedacht in dit feestjaar. Basisscholen kregen een leskist om samen te ontdekken wat er zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld in onze gemeente en de Heer van Horne deed op Koningsdag zijn officiële intrede in de gemeente. In juni vierden we in een van de warmste weekenden van het jaar de Kasteelfeesten, waar we ook de Commissaris van de Koning mochten verwelkomen. Ook het prachtige benkske aan de Kasteelweide in Loon is weer een mooie herinnering erbij. Na de zomervakantie maakten we ons op voor de feestelijke eindsprint. De Theaterwandeling viel in de smaak, als ook de herdenkingsweek in het kader van 75 jaar bevrijding. Zondag 15 december werd dit bijzondere jaar afgesloten tijdens de magische Kerstklokkenloop.

Zoveel herinneringen… en dan is dit nog maar het topje van de ijsberg. Ook veel herinneringen aan het politieke jaar. In februari namen we met gemeenteraad, het college en vele inwoners afscheid van wethouder Wil Ligtenberg. Na 22 jaar wethouderschap gaf hij het stokje over aan wethouder Jan Brekelmans. In mei bleek het huishoudboekje van de gemeente niet op orde te zijn door enkele grote tegenvallers. Naast gemopper en teleurstelling ontstond er vooral een positieve vechtlust om samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners op zoek te gaan naar oplossingen voor dit grote tekort.

Begin september besloot wethouder Kees Grootswagers af te treden na een late financiële tegenvaller bij de nieuwgebouwde sporthal De Werft. Ruim 5,5 jaar heeft Kees zich met ziel en zaligheid ingezet voor onze gemeente en zijn vertrek leverde nieuwe uitdagingen op. Want in tijden van financiële nood moest er ook een nieuwe coalitie worden gesmeed. Maar ook dat is gelukt. Vanuit de sterk gevoelde verantwoordelijkheid om de schouders eronder te zetten en te bouwen aan de toekomst van onze gemeente.

De samenvattende herinnering aan 2019 is de ongekende positiviteit en gemeenschapszin in onze gemeente. Neem nou de prachtige Pieckboom op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. Ontstaan vanuit frustratie (de lelijke kerstboom van de gemeente) en kijk eens wat een resultaat! Super trots maakt me dat! Dit soort initiatieven kunnen alleen maar in een gemeente waar men nog echt voor elkaar klaarstaat en naar elkaar omkijkt. Dat is volgens mij de kern van ons 750- jarig bestaan, de essentie van wat we al eeuwen doorgeven en mijn mooiste herinnering aan 2019: Loon op Zand = samen. Sámen maken we onze gemeente mooier, sterker, beter, leuker en liefdevoller. En dat wens ik u dan ook toe voor het nieuwe jaar. Natuurlijk een gezond, liefdevol en succesvol jaar. Maar boven alles wens ik u een ‘samen jaar’ toe!

Met vriendelijke groet,

Hanne van Aart

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen