Resultaten cliëntervaringsonderzoeken Wmo en Jeugdwet

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

Gemeente Loon op Zand wil laagdrempige ondersteuning dichtbij de inwoners aanbieden. Zo wil de gemeente investeren in vrij toegankelijk aanbod waarmee ingrijpendere en duurderde zorg voorkomen wordt. Naast vrij toegankelijke zorg is geïndiceerde hulp nodig. Hierbij streeft de gemeente naar een goede kwaliteit van de aangeboden hulp. De cliëntervaringsonderzoeken over 2017 voor de Wmo en Jeugdwet geven de gemeente inzicht in de kwaliteit van deze hulp.

Cliëntervaringsonderzoeken

Sinds 2015 voeren onderzoekbureaus de cliëntervaringsonderzoeken jaarlijks uit voor de gemeente Loon op Zand. De resultaten van deze onderzoeken over 2017 geven de positieve- en ontwikkelpunten weer. Met het inzicht op de ontwikkelpunten uit de onderzoeken gaat de gemeente aan de slag.

Conclusies cliëntervaringsonderzoeken

De positieve punten uit het onderzoek over de Wmo zijn: cliënten zijn tevreden over de manier waarop ze door de gemeente geholpen zijn en cliënten kunnen met behulp van de ondersteuning beter functioneren in de samenleving. Een ontwikkelpunt voor de Wmo is dat de lokale voorzieningen niet worden benut.

Op het gebied van de Jeugdwet zijn de conclusies: cliënten weten hun weg te vinden naar de jeugdhulp en een ruime meerderheid is positief over de ontvangen ondersteuning. Verder ervaren cliënten de jeugdhulp als nuttig en zijn de ouders van cliënten positiever dan jongeren over de jeugdhulp. Een ontwikkelpunt is dat cliënten zich niet altijd serieus genomen voelen of vinden dat ze goed geholpen zijn.

Doorpakken

De ontwikkelpunten neemt de gemeente mee in de gesprekken met aanbieders en cliënten. Ook start er in het najaar een verdiepend onderzoek voor de jeugdhulp. Hiervoor ontving de gemeente 36 aanmeldingen om via bijeenkomsten verder in te gaan op de resultaten van het onderzoek en de ervaringen.

Meer informatie Het onderzoek en meer achtergrond informatie is te lezen op www.loonopzand.nl/nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen