Update bodemonderzoek kavels Westwaard Kaatsheuvel

Foto: Gemeente Loon op Zand

In eerdere berichtgevingen informeerden de gemeente u over de resultaten van het aanvullend bodemonderzoek in Westwaard. De afgelopen week heeft de gemeente een nieuwsbrief rondgestuurd met een update over het bodemonderzoek.

Omgevingsdienst

Een aantal jaren ge leden is de taak van advies, vergunningverlening en handhaving op het gebied van milieuzaken (bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, geluidsoverlast, bedrijfsactiviteiten etc.) meer regionaal ingericht. Waar gemeentes dit eerst zelf deden, voeren de Omgevingsdiensten deze taken nu uit in opdracht van gemeentes. Voor de gemeente Loon op Zand is de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant de uitvoerder van die taken. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant stemde op 26 april in met het plan van aanpak van de gemeente.

Plan van aanpak

Er wordt gestart met de woonvelden 1 en 2 en vervolgens werken we via woonvelden 3 en 4 naar woonveld 5 toe. Voor woonveld 5 maken we mogelijk nog een aangepaste strategie, vanwege de voormalige boerderij en bijbehorend erf.
Bekijk voor een overzichtskaart van de woonvelden onderstaande afbeelding.

Plan van aanpak vervolg .

  • Afschrapen toplaag woonvelden 1 tot en met 4.
    • Dit gebeurt op aangeven van de gemeente en op verzoek van de Omgevingsdienst onder milieukundige begeleiding (dit is geen formele verplichting).
    • Tijdens de werkzaamheden wordt de grond visueel geïnspecteerd.
    • Na het ontgraven van de toplaag wordt door de milieukundig begeleider de achtergebleven grond gecontroleerd (visueel en door analyse van grondmonsters)
  • Tijdelijk plaatsen van de afgeschraapte grond van de woonvelden in depot woonveld 5.
    • Zeven materiaalresten uit de grond.
    • Afvoeren grond.
  • Ontgraven van de aangetroffen puntverontreinigingen in woonveld 1 en 4.
  • Afhankelijk van de wensen van de eigenaren van de woonvelden ten aanzien van de peilhoogte van hun bouwkavel brengt de gemeente eventueel een nieuwe toplaag aan.

Toplaag

Onder de toplaag verstaan wij de laag grond die is opgebracht met het bouwrijp maken. Deze laag is wettelijk gezien schoon en voldoet aan de kwaliteitsnormen, maar in de grond zit een kleine hoeveelheid materiaalresten (bijmengingen genoemd) die vragen oproept. Vandaar dat we voorstellen deze toplaag te verwijderen. De laag onder de later opgebrachte toplaag is al meerdere malen onderzocht en schoon verklaard.

Afvoeren grond

De grond wordt n iet rechtstreeks afgevoerd naar de grondverwerker. De regie willen we in eigen hand houden en dat is ook de wens van de Omgevingsdienst. Vandaar dat er voor is gekozen de grond op locatie (woonveld 5) te zeven en vanaf daar af te voeren naar een geschikte locatie.

Planning

De werkzaamheden voor de woonvelden 1 en 2 willen we de komende week (week 18) uitvoeren. We starten dinsdag 1 mei. De werkzaamheden voor deze woonvelden zullen naar verwachting 1 tot 3 dagen duren. De controle-uitslagen van het laboratorium willen we als het kan in de planning van het laboratorium diezelfde week nog hebben, anders begin week 19.

Aan de hand van de uitkomsten voor de woonvelden 1 en 2 kan het zijn dat de eisen van de milieukundige begeleiding voor de woonvelden 3 en 4 naar beneden worden bijgesteld, zodat we minder controles hoeven doen. Zodra we daar meer duidelijkheid over hebben, starten we met de werkzaamheden op de woonvelden 3 en 4.

Informatie

We vinden het belangrijk om u uitgebreid te informeren over de actuele situatie over de bodemkwaliteit in Westwaard. Zo bent u deelgenoot en op de hoogte van onze werkwijze. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met projectleider Rick Dusée via telefoonnummer 0416 289111 of stuur een e-mail naar [email protected].

Bron: Gemeente Loon op Zand

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen