Toekomst accommodatiebeleid en nieuwe huurtarieven

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

De maatschappij is aan het veranderen. Die veranderingen hebben ook invloed op het gebruik van accommodaties in de gemeente Loon op Zand. De gemeente stelde daarom een nieuw integraal maatschappelijk accommodatiebeleid op. Dit gebeurde in samenspraak met inwoners, verenigingen en marktpartijen.

Integraal Maatschappelijk Accommodatiebeleid

De inhoud van het accommodatiebeleid is afgestemd op andere beleidsvelden, zoals sport en het sociale domein. Daarbij is ook rekening gehouden met de huidige trends en ontwikkelingen zoals het combineren van arbeid en zorg en de toe- en afname van mobiliteit. Het accommodatiebeleid is een leidraad bij het maken van keuzes om gebruik en aanbod van accommodaties op elkaar af te stemmen.

Nieuwe huurtarieven De Werft, De Wetering en Het Klavier

De gemeente wil De Werft, De Wetering en Het Klavier ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken. Om dit te realiseren, moet de gemeente financieel blijven investeren (investerings- en beheerkosten). Deze kosten moeten volgens de wet zijn gedekt door een kostendekkend tarief. Voor verenigingen mag de gemeente een uitzondering maken door een maatschappelijk tarief te gebruiken. Dit is een lager tarief, mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente.

Bijdrage gemeente

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad om de nieuwe tarieven zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de huidige vastgestelde tarieven. Om deze aansluiting mogelijk te maken, moet de gemeenteraad ook extra geld beschikbaar stellen. Toch krijgt een aantal verenigingen te maken met een tariefstijging. Voor deze verenigingen gebruikt de gemeente een ingroeimodel om in stappen richting het nieuwe tarief te groeien. Een klein aantal verenigingen betaalt nu nagenoeg geen huur. Als er sprake is van grotere afwijkingen (meer dan 10%), dan bekijkt de gemeente in overleg met deze verenigingen de specifieke situatie en mogelijkheden om in te groeien.

Op 1 maart 2018 wordt dit onderwerp in de gemeenteraad besproken en op 8 maart 2018 neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen