Gemeente, Incudem en WML gaan samenwerken op gebied van onderhoud openbare ruimte

Foto: Jan Stads Pix4Profs

Donderdag 3 november ondertekenden de gemeente Loon op Zand, Incudem en WML facilitair een samenwerkingsovereenkomst. Met ingang van 1 januari 2017 voeren deze partijen samen het onderhoud van de openbare ruimte uit.

Belangrijk onderdeel van de samenwerking is zorgen voor burgergericht beheer. Incudem en de gemeente gaan onderzoeken hoe tevreden burgers zijn over het onderhoud in hun buurt. Wat vinden inwoners en ondernemers belangrijk en wat minder belangrijk. Met de resultaten beoordelen ze hoe zij daarop het onderhoud aanpassen.

Proef burgergericht beheer

De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners hun leefomgeving als prettig en veilig ervaren. Wat hiervoor moet gebeuren is niet altijd duidelijk. Super netjes zoals in de tachtiger jaren kan niet meer, dat begrijpen burgers.

In de loop van het volgend jaar benaderen we inwoners en ondernemers om mee te werken aan de proef burgergericht beheer. Hierbij kunnen ze hun waardering geven aan het onderhoud. Gaandeweg breiden we het onderzoek uit en krijgen we meer inzicht in wat inwoners belangrijk vinden. Met die gegevens kunnen we het onderhoud en de planning zo sturen dat de burgerwaardering stijgt. Uiteindelijk willen we zo ver gaan dat de waardering van inwoners over onderhoud en dienstverlening voor een deel bepaalt wat we de aannemer betalen.

Gemeente, Incudem en WML facilitair hebben goede verwachtingen van de samenwerking en de proef. Maar we weten ook dat we nog veel moeten onderzoeken. Het is met elkaar leren en ontwikkelen om uiteindelijk ervoor te zorgen dat burgers tevreden zijn over hun buurt.

Meldpunt openbare ruimte en BuitenBeter app

De mogelijkheid om meldingen te doen over bijvoorbeeld losse tegels, zwerfvuil of een kapot speeltoestel blijft. Inwoners kunnen daarvoor terecht bij Meldpunt openbare ruimte of de BuitenBeter app gebruiken. De serviceteams van de gemeente pakken deze meldingen op.

Incudem over de samenwerking: Uniek in onze sector

De proef biedt ons als leveranciers de mogelijkheid om samen met de gemeente te leren wat de gebruikers van de openbare ruimte waarderen en wat niet. Dit doen wij door, vanuit verbinding met de gebruiker, te monitoren wat het effect is van onze activiteiten, hiervan te leren en hierop continu onze dienstverlening aan te passen zodat deze blijft aansluiten bij de wens van de gebruiker.

Wij geloven zo sterk in deze manier van samenwerken en onze expertise, dat wij onze betaling als leveranciers afhankelijk stellen van de waardering van de gebruiker. Dat vraagt om écht samenwerken vanuit een gezamenlijk geloof en belang.

Deze manier van ketensamenwerking (gemeente & leveranciers) en manier van werken in de openbare ruimte, maken deze pilot uniek in onze sector. We kijken uit naar de start van de pilot op 1 januari 2017. De pilot is voor ons pas een succes wanneer wij gezamenlijk in staat zijn gebleken de waardering van de openbare ruimte door de gebruikers aantoonbaar te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen