Begroting 2017: Loon op Zand investeert in de samenleving zonder lastenverhoging

Foto: Pixabay

Op dinsdag 27 september stemde het college in met de programma-begroting 2017–2020. De gemeente Loon op Zand heeft een gezonde en meerjarig sluitende begroting voor de komende periode. Dit komt doordat er zowel landelijk als gemeentelijk positieve financiële ontwikkelingen zijn.

Het gaat beter met de Nederlandse economie en daar profiteren de gemeenten van. Loon op Zand heeft zelf ook goed op de kosten gelet. Hierdoor is er de komende jaren een positief beeld in de gemeentebegroting. Het college legt de begroting voor aan de raad. De gemeenteraad besluit in november over de definitieve invulling van eventuele investeringen. De laatste ontwikkelingen zijn dat alle investeringen kunnen, maar dat enige voorzichtigheid geboden blijft.

Suggesties en wensen mogelijk
Bij de kadernota 2017-2020 zijn door de verschillende fracties suggesties gedaan voor investeringen. Het grootste deel van de suggesties maakt deel uit van onze begroting. De laatste drie zijn incidentele uitgaven.

Ontwikkeling De Werft
Het huidige gebouw is niet rendabel. De gemeente onderzoekt hoe een nieuwe “De Werft” wordt gebouwd. Gebruikers en omwonenden betrekken we hierbij.

Subsidies sportverenigingen
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State besloot dat onze gemeente de bezuiniging op de subsidies voor buitensportverenigingen moet terugdraaien.

Intensivering integrale veiligheid
De ontwikkelingen in het veiligheidsdomein gaan snel. Behalve het ontwikkelen van een nieuw beleid wordt ook de formatie uitgebreid.

Ondersteuning verenigingen
Bij de beoordeling van subsidieaanvragen voor verenigingen, staat het leveren van maatwerk voorop. Het college stelt voor om het subsidieplafond vanaf 1 januari 2017 te verhogen.

Verhogen onderhoudsniveau groen
We beluisteren de wens om te investeren in het onderhoudsniveau van het groen. De investeringen zijn straks vooral terug te zien in de woonwijken.

Bruisend Dorpshart
Voor het beheer van groen en wegen in het Bruisend Dorpshart is een aanvullend onderhoudsbudget nodig. Daarnaast vraagt de locatie in het Dorpshart om een schone en representatieve uitstraling. Het Anton Pieckplein wordt veel gebruikt voor evenementen en de markt. Deze gewenste levendigheid zorgt voor een hoge gebruiksdruk en daarmee extra onderhoudskosten.

Huisstijl en klantgericht communiceren
We blijven doorgaan met zo duidelijk en eenvoudig mogelijk communiceren. Hiermee onderhouden en bouwen we aan het imago (de reputatie) van de gemeente Loon op Zand.

Samen Loont
De kerngroep Samen Loont heeft een start gemaakt met de verdere uitwerking. Samen Loont is geen tijdelijk project maar een meerjarige beweging, met verschillende experimenten die ook onderhouden moet worden. Voor de komende jaren zullen hier ook geld beschikbaar voor moeten blijven.

Frictiekosten bibliotheek
Een deel van de kosten voor de huur voor de locatie in Loon op Zand is in 2015 en 2016 als frictiekosten extra vergoed aan de bibliotheek. Ook voor 2017 voorziet de bibliotheek deze kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen