Uitreiking vier draag-insignes Nobelprijs

Op woensdag 14 september 2016 reikte burgemeester Wim Luijendijk aan een viertal, in de gemeente Loon op Zand woonachtige veteranen, het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ uit. Dit zijn de heren H. Dubbeld, M van Ee, W. Couwenberg, R. Ferwerda.

Deze uitreikingsbijeenkomst vond plaats in de raadzaal van Het Klavier in Kaatsheuvel. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig samenzijn met familieleden en kennissen van de veteranen.

Nobelprijs voor de Vrede
In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Op grond hiervan en als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die deelnamen aan acht vredesmachten, heeft de minister van Defensie besloten het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen en te laten uitreiken. Om in aanmerking te komen voor het draaginsigne geldt dat er sprake moet zijn geweest van een uitzendtijd van minimaal dertig dagen.

Ontwerp
Het ontwerp van het draaginsigne, het bijbehorende instellingsbesluit en de verstrekking is in samenwerking met onder andere de Nederlandse UNIFIL-vereniging uitgewerkt. Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakte ongeveer 95% namelijk deel uit van UNIFIL (1979-1985).

VN-vredesmissies
In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies:
Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). De veteranen die deelnamen aan die missies komen dus in aanmerking voor het draaginsigne.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen