112

Een 2e-hands fiets, let op wat je koopt!

Uit politiecontroles blijkt dat middelbare scholieren opvallend vaak een fiets hebben die als gestolen geregistreerd staat. Vaak kochten de ouders de betreffende fiets op marktplaats of via via. De ouders wisten daarbij niet dat het een gestolen fiets betrof.

Mogelijk gaat uw kind komend schooljaar naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak het moment waarop ouders een andere fiets voor hun kind kopen. Bent u dat ook van plan?

Hieronder geven wij een aantal tips om te voorkomen dat u wellicht een gestolen fiets aanschaft.

Weet wat je koopt!

  • Wees alert bij het kopen van tweedehands goederen. Laat uw gezonde verstand spreken en vertrouw op uw gevoel. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo;
  • Ben kritisch bij aankopen via verkoopsites of rommelmarkten. Laat een koop niet alleen van de prijs afhangen;
  • Zorg ervoor dat u weet met wie u zaken doet en wat u koopt;
  • Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen over de verkoper (bijvoorbeeld via internet) en bewaar alle informatie. Vraag bijvoorbeeld om een telefoonnummer of aankoopbon;
  • Veel producten zijn voorzien van een serienummer dat een product uniek en traceerbaar maakt. Controleer op www.stopheling.nl of een product met serienummer bij de politie als gestolen staat geregistreerd;
  • Wilt u geen risico lopen? Koop dan uw (tweedehands) spullen bij een winkel. Winkeliers controleren de goederen die zij inkopen.

Heling is strafbaar!
Het kopen of voorhanden hebben van gestolen goederen (heling) is strafbaar. Door gestolen goederen te kopen blijft het bovendien voor dieven interessant om te stelen. De heling wordt door de politie stevig aangepakt. Een geldboete voor heling loopt al gauw in de honderden euro’s en kan zelfs een strafblad opleveren. De ‘gestolen’ goederen worden altijd in beslag genomen.

Voor meer informatie
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met Politieteam Langstraat via tel. 0900-8844. Kijk voor nog meer tips op www.hetisnietnormaal.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen